választásra készül az elnök

2021.08.25. 11:33

Nicaraguában pénzmosással vádoltak meg egy neves újságírót, az államfő bírálóját

A nicaraguai főügyészség kedden pénzmosással vádolta meg Carlos Chamorro neves újságírót, az államfő, az egykori marxista gerilla Daniel Ortega kormányának heves bírálóját.

Az újságíró júniusban a szomszédos Costa Ricába menekült az otthoni politikai üldöztetés miatt, miután testvéreit, Cristiana Chamorro ellenzéki vezetőt és újságírót, valamint Pedro Joaquín Chamorro politikust őrizetbe vette a rendőrség.

Ortega, az egykori marxista gerilla és az Egyesült Államok egykori hidegháborús ellenfele, novemberben esedékes választások előtt áll. Arra törekszik, hogy a negyedik egymást követő ciklusban is megőrizze tisztségét és hatalmát. A kormányon lévő Sandinista párt 2014-ben jelentős parlamenti többségét kihasználva alkotmányreformot fogadott el, amely lehetővé tette, hogy az elnök határozatlan ideig hivatalban maradhasson.

Az ellenzék és a külföldön is élesen bírálja a tekintélyelvű managuai kormányt azért, mert a közelmúltban a közép-amerikai országban több ellenzékit, köztük néhány elnökjelöltet is őrizetbe helyezett.

A főügyészség közleménye szerint újabb pénzmosási vádat emelt Cristiana Chamorro ellen, akárcsak a közérdekű információkhoz való hozzáférés és az átláthatóság kérdéseivel foglalkozó, azóta megszűnt Violeta Barrios de Chamorro Alapítvány hét dolgozója ellen. Azt is közölték, hogy Pedro Joaquín Chamorro ellen visszaélésszerű gazdálkodás, hűtlen kezelés és pénzeszközök visszatartása a vád.

A nicaraguai rendőrség augusztus 14-én letartóztatta a La Prensa című újság vezérigazgatóját, Juan Holmann Chamorrót, egy nappal azután, hogy a hatósági emberek rajtaütöttek a lap irodáin, vámcsalással és pénzmosással vádolták meg az államfőt hevesen bíráló kiadványt.

A La Prensa című lap a Chamorro család ellenőrzése alatt áll. A Chamorro testvérek anyja Violeta Chamorro, Nicaragua 1990 és 1997 közötti elnöke.

Címkék#Nicaragua

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában