lebuktak

2021.08.04. 20:58

Rekordméretű tobzoskatestrész- és elefántcsontszállítmányt foglaltak le Nigériában

A hatóságok három külföldi állampolgárt vettek őrizetbe és keresnek egy negyedik, a művelet központi figurájának tartott személyt.

Rekordméretű, 54 millió dollár (16 milliárd forint) értékű tobzoskatestrész- és elefántcsontszállítmányt foglaltak le a nigériai hatóságok.

A nyugat-afrikai ország vámhatóságának szerdai közlése szerint a Lekkiben legfoglalt szállítmány több mint 17 kilogramm tobzoskapikkelyt, 44 kilogramm elefántagyart és 60 kilogramm tobzoskakarmot tartalmazott.

Hameed Ibrahim Ali ezredes elmondása szerint a hatóságok három külföldi állampolgárt vettek őrizetbe és keresnek egy negyedik, a művelet központi figurájának tartott személyt.

Vadvédelmi szakemberek szerint Nigéria az illegális vadkereskedelemmel, egyebek között a tömpefarkú tobzoskák Ázsiába szállításával foglalkozó bűnbandák központjává vált a korrupció, a nagy kikötőkhöz való hozzáférés és a bizonytalan határok miatt.

A nigériai vámhatóság brit, amerikai és német szakemberekkel, valamint nemzetközi szervezetekkel közösen száll szembe az illegális vadkereskedelemmel. Ez a „kiterjedt együttműködés” vezetett a mostani szállítmány lefoglalásához is.

A súlyosan veszélyeztetett tobzoskák a világ leggyakrabban csempészett emlősei közé tartoznak, mivel húsuk ínyencség több délkelet-ázsiai országban és pikkelyeiket a hagyományos kínai orvoslásban is használják.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint 2014 és 2018 között világszerte megtízszereződött a tobzoskapikkely-szállítmány lefoglalások száma. Az érintett időszakban 185 tonna pikkelyt foglaltak le, ami nagyjából 370 ezer leölt tobzoskát jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában