egyik baj a másik után

2021.08.25. 12:55

Több mint egymilliárd dolláros kárt okozott Haitin a legutóbbi erős földrengés

A haiti földrengés okozta károk helyreállítására legalább 1,12 milliárd dollárt kell költeni – közölte szerdán a HaitiLibre hírportál a hatóságok előzetes becslése alapján.

A haiti hatóságok az ENSZ, az Európai Unió és a Világbank képviselőivel tárgyalnak a helyreállításhoz szükséges források megteremtéséről.

Haitit augusztus 14-én rázta meg 7,2-es erejű földrengés, amely fészke a 125 ezres Les Cayes városától negyven kilométerre, tíz kilométeres mélységben volt.

A hivatalos adatok szerint 2207 halálos áldozata és 12 ezer sérültje van a természeti katasztrófának, mintegy 130 épület dőlt romba vagy rongálódott meg. A haiti kormány rendkívüli állapotot vezetett be egy hónapra.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de a koronavírus-járvány is sújtja. Továbbá a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami még mélyebb politikai válságba sodorta a szigetországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában