Illegális migráció

2021.08.31. 17:00

Varsó rendkívüli állapot kihirdetését tervezi a fehérorosz határon

A lengyel kormány megkérte Andrzej Duda elnököt, hogy hirdessen rendkívüli állapotot a fehérorosz határhoz közeli térségekben a migrációs nyomás miatt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden.

A Podlasie és Lublini vajdaság egyes területein bevezetendő, összesen 183 határ menti települést érintő rendkívüli állapot harminc napig tart majd – mondta el Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Ezalatt korlátozzák az állampolgári jogokat, és nem engedélyezik egyebek között a tüntetéseket sem.

A rendkívüli állapot idején a hatóságok szélesebb jogköröket kapnak az emberek mozgásának megfigyelésére és ellenőrzésére.

Lengyelország a múlt héten megkezdte egy három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon

Zubrzyca Wielka térségében. A 180 kilométer hosszúra tervezett akadály hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát.

A lengyel belügyminiszter szerint augusztusban több mint háromezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel határt. Lengyelország és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU irányába, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre. Varsó emellett azzal is felbőszítette Minszket, hogy befogadta Kriszcina Cimanouszkaja futónőt, aki a tokiói olimpiai játékokról menekült Lengyelországba.

A lengyel hatóságokat több jogvédő bírálta amiatt, hogy nem fogadják be a migránsokat, és nem biztosítanak megfelelő egészségügyi ellátást a határon rekedteknek. Varsó szerint a szóban forgó emberekért a fehérorosz hatóságok tartoznak felelősséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában