döntöttek

2021.08.31. 17:27

Vietnamban több mint háromezer rab részesül amnesztiában

A szabadon bocsátandók között 21 külföldi is van.

A vietnami kormány több mint háromezer rabot részesít amnesztiában az ország függetlenségének 76. évfordulója alkalmából, ám a keddi hivatalos bejelentésből nem derül ki, hogy a rendelkezés kiterjed-e a politikai foglyokra is.

A tájékoztatás szerint a szabadon bocsátandó 3026 rab között 21 külföldi is van, köztük tíz kínai, valamint egy amerikai és két japán állampolgár.

Jóllehet Le Quoc Hung nemzetbiztonsági miniszter-helyettes tagadta, hogy az ország börtöneiben politikai elítélteket tartanának fogva, nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint a kommunista rezsim az utóbbi években fokozta az ellenzékre gyakorolt nyomást.

Vietnamban – amely a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő sajtószervezet 180 országot listázó, 2020-ban közzétett sajtószabadság-indexén a 175. helyen áll – nem engedélyezik a független sajtóorgánumok működését, az elmúlt hónapokban pedig több újságírót tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a közösségi médiában hamis híreket terjesztettek.

Az őrizetben lévő ellenzékiek pontos száma mindazonáltal – hivatalos adatok híján – nem ismert.

A vietnami nemzetbiztonsági minisztérium adatai szerint az országban jelenleg több mint százezren vannak őrizetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában