A 2006-os tüntetéseket bemutató vándorkiállítás indult útjára

A Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által elmondott Őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit, a „rendőrterrort” bemutató országjáró vándorkiállítás indult útjára Vérbe fojtott köztársaság címmel a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezésében a Nemzeti Jogvédő szolgálat (NJSZ) kezdeményezésére szombaton Budapesten.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivõje beszél, balról Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat (NJSZ) ügyvezetõje, középen Hezler Norbert, a CÖF - CÖKA országos koordinátora a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által elmondott Õszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit, a "rendõrterrort" bemutató országjáró vándorkiállítás megnyitóján a fõvárosi Erzsébet téren 2021. szeptember 18-án. A kiállítás, amelyet egy kamion rakterében rendeztek be, a CÖF-CÖKA szervezésében az NJSZ kezdeményezésére indult el országjáró körútjára, amelynek során több mint 20 településen lesz látható október 23-ig.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője hangsúlyozta:

azért jött létre a kiállítás, hogy emlékeztessék az embereket a 2006-ban történtekre, a békés tüntetések leverésére, azokra a napokra amelyek a magyar történelem legsötétebb napjai közé tartoznak.

Elmondása szerint emlékezni jöttek a jogsértettekre, akiket akkor nem védett meg sem az ENSZ, sem az Európai Unió, sem a sajtó akkori fősodra.

Úgy vélekedett, hogy

a baloldal a mai napig igazodik az Őszödi beszéd téziseihez, amelynek pilléreit beépítik a kampányukba és a kommunikációjukba.

A szóvivő történelmi párhuzamot vont a 2006-ban történtek és az 1919-ben „puccsszerűen” létrejött Tanácsköztársaság között. Ez pedig azt mutatja, hogy a baloldali agresszió nem tud megújulni, és újra ugyanazokat az eszközöket alkalmazza – vélekedett.

Az akkori miniszterelnök „a magyar közélet legérzékenyebb pontjait stimulálja, gyötri folyamatos jelenlétével”. Erre kívánják emlékeztetni a magyar embereket

– mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Gaudi-Nagy Tamás, a NJSZ ügyvezetője úgy vélekedett, hogy az elmúlt ötven év legvéresebb karhatalmi erőszakja valósult meg 2006 szeptemberében és októberében.

Szerinte ma már cáfolhatatlan bizonyítékok igazolják, hogy ami 2006 szeptemberében és októberében történt, az egy állami szervezésű terrorcselekmény-sorozat volt, amit az akkori politikai vezetők nyilvánvaló tudtával és beleegyezésével – és nem kizárható módon – utasítására hajtottak végre a rendőri vezetés parancsára a maszkos, azonosító jelvény nélküli rendőrök.

Baloldali elődeik kiváló példát mutatta erre az 1919-es vörös terror, az 1945 utáni ÁVH-s körömletépések, az 1956 utáni megtorlások és a Kádár-rendszer gumibotozásai formájában

– fogalmazott.

Azok pedig akik ma a jogállam helyreállítását ígérik és a jogállam hiányát hazudják, azok a jogállamot taposták sárba, és máig súlyos hazugságokat fogalmaznak meg az akkor történtekről – jelentette ki.

Közlése szerint a „rendőrterror” következtében közel ezer ember sérült meg, akik közül mintegy kétszázan szenvedtek súlyos, maradandó sérüléseket. Ezt követően pedig csak 17 rendőrt ítéltek el a bíróságok, és közülük csupán két rendőrre szabtak ki letöltendő szabadságvesztést.

Álláspontja szerint akik ezt a „gyalázatot elkövették” újra a hatalomba készülnek, és nem lehet kétséges, hogy újra hasonló eszközöket alkalmaznának.

A 2022-es országgyűlési választásoknak az is a tétje, hogy végre elkezdődhessen az akkori politikai vezetők felelősségre vonása – mondta Gaudi Nagy Tamás.

Hezler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora a megnyitón azt mondta: Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédében bevallotta, hogy elárulta a hazáját, és a 2006-os országgyűlési választásokon szavazó polgárokat becsapta, vagyis csalással nyerte meg a választásokat.

A vándorkiállítás, amelyet egy kamion rakterében rendeztek be országjáró körútja során több mint 20 településen lesz látható október 23-ig.

A kamionon a kiállítás címe mellett az őszödi beszédből vett idézet szerepel: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este”, illetve a „Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!” felirat.

A tárlat kiállítási tárgyai között gumilövedék, illetve könnygázgránát kilövésére alkalmas karabély, akkori rohamrendőr egyenruha látható, továbbá öt televíziós képernyőn vetítik a 2006-os tüntetések felvételeit, a résztvevőkkel készített interjúkat. Eközben a hangszórókból az Őszödi beszéd szól.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője beszél, balról Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője, középen Hezler Norbert, a CÖF – CÖKA országos koordinátora a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által elmondott Őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit, a „rendőrterrort” bemutató országjáró vándorkiállítás megnyitóján a fővárosi Erzsébet téren 2021. szeptember 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában