merénylet

2021.09.30. 11:16

Agyonlőtték a rohingják egyik vezető jogi aktivistáját egy bangladesi menekülttáborban

Az 50 éves Mohibulla, aki egy arakáni rohingja emberi jogi szervezet vezetője volt, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Merénylők lelőtték az egyik vezető rohingja jogvédőt Bangladesben, ahová négy éve menekült mianmari üldöztetése elől – közölte szerdán a bangladesi rendőrség.

Az 50 éves Mohibulla, aki egy arakáni rohingja emberi jogi szervezet vezetője volt, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az arcukat sállal eltakaró támadók, akik négyen vagy öten voltak, közvetlen közelről nyitottak tüzet Mohibullára egy út menti teázóban, a kelet-bangladesi Cox's Bazar régió Lombashia menekülttáborában – mondta el egy rendőrtiszt újságíróknak, szemtanúk vallomásaira hivatkozva. „Három lövés hatolt át a mellkasán” – mondta. A rendőrtiszt szerint a rendőrség keresi a tetteseket.

Helyi kormányzati tisztviselők elmondták, hogy a korábban tanárként dolgozó Mohibulla 2017-ben érkezett Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg brutális leszámolást indított a muszlim rohingja kisebbség ellen az ország nyugati Arakán államában.

Az általa vezetett Arakáni Roningja Társaság a Békéért és az Emberi jogokért (ARSPH) egy kormányzati jelentés szerint több mint háromszáz aktivistával dolgozik a rohingja menekültek jogainak védelmében. Szerepet vállaltak egyebek közt a rohingják Mianmarba való visszatérésének tervezésében.

Mohibulla tagja volt annak a világszerte elszenvedett vallási üldöztetésük alapján kiválasztott csoportnak, amelyet 2019-ben a Fehér Házban fogadott Donald Trump amerikai elnök, s a találkozón arra kérte az Egyesült Államokat, hogy segítse sokat szenvedett népét.

Bangladesh egymilliónál is több rohingja menekültet fogadott a hatalmas területen létrehozott Cox's Bazar-i táborokban. Közülük több mint 750 ezren 2017 augusztusát követően érkeztek oda, amikor a mianmari hadsereg, fegyveres felkelők támadásait megtorolva, tisztogató hadműveletekbe kezdett a hontalan rohingja népesség elűzésére.

A New York-i központú Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet nyilatkozata szerint Mohibulla a Bangladesben élő rohingják egyik vezetője volt, aki egyebek közt a mianmari hadsereg háborús bűncselekményeinek dokumentálásával foglalkozott, és nemzetközi fórumokon lépett fel a menekültek jogainak védelmében. Tevékenysége okán az elmúlt években többször is halálos fenyegetéseket kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában