veszély

2021.09.04. 23:22

Az új-zélandi miniszterelnök a terrorelhárítási törvények szigorítását ígérte

Az ellenzéki Nemzeti Párt bejelentette: támogatja a javaslat gyorsított eljárásban történő megvitatását.

A terrorelhárítási törvények szigorítását ígérte szombaton az új-zélandi miniszterelnök, miután egy dzsihadista hét embert sebesített meg késsel Auckland egyik bevásárlóközpontjában.

Sajtótájékoztatóján Jacinda Ardern kijelentette, hogy reményei szerint a kiegészítéseket még ebben a hónapban elfogadja a parlament.

Az ellenzéki Nemzeti Párt bejelentette: támogatja a javaslat gyorsított eljárásban történő megvitatását.

A terrorelhárítási törvényt idén fogadták el a 2019-es Christchurch-i terrortámadásokra válaszul hozott intézkedések részeként.

Ardern közölte, hogy a támadó – egy tíz éve Új-Zélandon élő Srí Lanka-i állampolgár, akit a rendőrök a késelés után lelőttek – a bűnüldöző hatóságok előtt már korábban is ismert volt.

Elmondta azt is, hogy a hatóságok kétszer is őrizetbe vették – 2017-ben azzal gyanúsították, hogy csatlakozni akar a Szíriában harcoló dzsihadistákhoz -, de mindkét alkalommal elengedték, legutóbb idén nyáron.

A férfit a támadás napján is megfigyelték a rendőrök, de nem fogtak gyanút, amikor látták bemenni a bevásárlóközpontba.

A miniszterelnök elismerte, hogy a hatóságok idén kétszer is felhívták a figyelmét a férfira, és többen már akkor a terrorelhárítási törvény kiegészítését javasolták.

Hozzátette: jóllehet a törvények sem engedik meg számára, hogy felfedje a támadó kilétét, ezt egyébként sem tenné meg, mert egyetlen terrorista sem érdemli meg, hogy a világ emlékezzen a nevére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában