kiderült

2021.09.11. 10:30

Emberöléssel és erkölcsi zaklatással vádolnak egy franciaországi áruházat

Az öngyilkosságot elkövető férfi családjának ügyvédje szerint nem ez az egyetlen eset.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eset hat évvel ezelőttre nyúlik vissza, egy dolgozó öngyilkosságot követett el, az áruház raktárában felakasztotta magát. Egy másik alkalmazott is érintett az ügyben, ő szakmai kiégés áldozata lett. Az öngyilkosságot elkövető férfi családjának ügyvédje szerint nem ez az egyetlen eset – írja a V4NA.

Erkölcsi zaklatás és emberölés miatt vádat emeltek egy Lidl áruház ellen a dél-franciaországi Bouches-du-Rhône megyében. A 20 minutes hírportál értesülései szerint az Aix-en-Provence közelében lévő áruház egyik alkalmazottja, Yannick Sansonetti felakasztott holttestére 2015. május 29-én találtak rá az áruház raktárában. A lap úgy tudja, nem ő az áruház egyetlen áldozata, az öngyilkosságot elkövető férfi felettese, Patrice Tonarelli, aki 2018-ig raktárvezetőként dolgozott az üzletben, egy hónappal beosztottja halála előtt munkahelyi kiégés áldozata lett.

A 20 minutes arról is beszámolt, hogy 2020-ban már elítélték a szóban forgó Lidl áruházat polgári peres eljárásban, a bíróság megállapította, hogy a munkáltató nem tett maradéktalanul eleget a biztonsági előírásoknak, ami megbocsáthatatlan hibának bizonyult. Az áruházban 2014 januárjában érkezett új regionális igazgató olyan nagyfokú nyomást gyakorolt a dolgozókra, amivel Yannick Sansonetti nem tudott megbirkózni. A bíróság megállapította, hogy a vezetőség hatalmas napi munkaterhelésnek tette ki a raktár dolgozóit, rengeteg feladatot adtak nekik, ám az ehhez szükséges megfelelő munkaerőforrásokat nem biztosították, hozzátéve, hogy az öngyilkosság után a Lidl három embert vett fel annak a munkának az elvégzésére, amit előzőleg Yannick Sansonetti egyedül végzett el.

Az öngyilkosságot elkövető férfi fivére, Nicolas Sansonetti arról beszélt a sajtónak, hogy a Lidl elleni vádemelés az ő igazukat bizonyítja, azt szeretnék elérni, hogy az áruház beismerje, hogy hibázott. Tudja, hogy ez nem hozza vissza a testvérét és nem bosszúra vágyik, csak azt szeretnék elérni, hogy a fivére halála ne legyen hiábavaló. A család ügyvédje, François Burle elmondta a sajtónak, hogy tudomása szerint a Lidl-t többen is zaklatással vádolják és egy dolgozó öngyilkosságot kísérelt meg.

A 20 minutes értesülései szerint februárban házkutatásokat hajtottak végre a Lidl regionális vezetőségénél a Bretagne megyében lévő Guingamp nevű településen, miután több alkalmazott tett panaszt zaklatás és szakszervezeti megkülönböztetés miatt. A lap megkereste a Lidl vezetőségét a történtekkel kapcsolatban, de csak annyit mondtak, hogy az igazságszolgáltatás rendelkezésére állnak, a szóban forgó üggyel kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában