Ország-világ

2021.09.09. 14:00

Erdő Péter: a nemzethez tartozásunkat örökségként kapjuk

Az Esztergom-budapesti érsek az egyházat is fenyegető liberalizmusról, üldözött keresztényekről és a hazánkba érkező Ferenc pápáról is beszélt.

Budapest, 2021. szeptember 8. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszönti a résztvevõket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából tartott bizánci rítusú szent liturgián a Szent István-bazilikában 2021. szeptember 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Exkluzív interjút adott a Mandinernek a Nemzetközi eucharisztikus kongresszus alkalmából Erdő Péter bíboros.

A budapesti rendezésű katolikus világtalálkozóról elmondta: az esemény egyszerre szól a hívő közösségnek és alkalom az evangelizációra is. „Hitünkről szeretnénk tanúságot tenni, egyben párbeszédre hívni a körülöttünk lévő világot. A kongresszus meghívás: azzal, hogy a hívő közösség kilép a templomból, áldás kíván lenni a világ számára.

A kongresszus jelmondata: „Minden forrásom belőled fakad”, azt sugallja, hogy az eucharisztia, amelyben Jézus jelen van, egyben az egész egyház missziójának a csúcsa és a forrása

- fogalmazott a bíboros.

Erdő Péter az interjúban a keresztény vallás egyetemességét hangsúlyozta: Krisztus az egyetemes megváltó, minden nép meghívást kap, hogy Jézus körül testvéri közösséget alkosson. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nemzeteknek és a kultúráknak nincs jelentőségük – figyelmeztet Erdő Péter. Ellenkezőleg:

a keresztény ember benne él a történelemben, ahogy a fizikai adottságainkat, a szülőhazánkat, a családunkat és a nemzethez tartozásunkat is örökségként kapjuk. Ez számunkra adomány és feladat egyszerre,

szögezte le a bíboros.

Korunk üldözött keresztényei kapcsán Erdő Péter rámutatott: ahogy a kommunizmus idején Kelet- és Közép-Európában nagy árat fizettek az előző generációk azért, hogy hűek maradtak a hitükhöz, a világ több pontján ma is súlyos következményekkel jár a katolikus hit megvallása. Ebből erőt meríthetünk mindannyian – fogalmazott az egyházfő, és hozzátette: a hitet azokkal lehet újjáéleszteni, akik megszenvedtek érte.

Arra a kérdésre, hogy az egyház a társadalom nyomásának engedve lazíthat-e a tanításán, az egyházfő leszögezte: nem arról van szó, hogy az egyház megfogalmaz bizonyos dogmákat, és a körülmények függvényében szigorít vagy lazít rajtuk.

„Ha egyszer Jézus Krisztus tanítványai vagyunk, akkor a tényleges tanítását nem tekinthetjük alku tárgyának”

– mondta Erdő Péter.

A család és a természetes születési nemek ellen zajló egyre erőteljesebb támadásokról szólva a bíboros

figyelmünkbe ajánlja Jézus házasságról szóló tanítását, és felidézi, hogy a genderideológiát Ferenc pápa is világosan elutasította.

Az egyház társadalmi szerepét illetően Erdő Péter történelmi párhuzamokkal érvelt: nem biztos, hogy az egyház mindenütt abban a helyzetben van, hogy hangosan utat mutasson a politikának, ugyanakkor az emberek figyelmébe ajánlotta a második vatikáni zsinat iránymutatását: a hívő ember kötelessége, hogy az e világi dolgokat az evangélium szellemében alakítsa.

Az interjú végén a bíboros a hazánkba érkező Ferenc pápáról osztott meg néhány gondolatot, és az eucharisztikus kongresszusra Budapestre látogató konstantinápolyi pátriárka jelentőségét hangsúlyozta.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek köszönti a résztvevőket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából tartott bizánci rítusú szent liturgián a Szent István-bazilikában 2021. szeptember 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában