Ország-világ

2021.09.01. 11:06

Orbán Viktornak ad igazat a dán szociáldemokrata miniszter

A politikus szerint nem ismétlődhet meg 2015, amikor Európa nem volt képes megvédeni saját külső határait, a bevándorlók pedig az autópályákon bóklásztak.

Hiba volt Orbán Viktort bírálni, amiért szögesdrótos kerítést építtetett Magyarország határán 2015-ben

mondta tegnap Mattias Tesfaye, a szociáldemokrata dán kormány bevándorlásügyi minisztere. Az etióp származású politikus szerint nem ismétlődhet meg 2015, amikor Európa nem volt képes megvédeni saját külső határait, a bevándorlók pedig az autópályákon bóklásztak – írja a Magyar Nemzet.

Támogatjuk, hogy erős határvédelmünk legyen. Nem csupán Európa és az Európával szomszédos országok között, de például Törökország keleti és Tunézia déli határánál is

– tette hozzá Mattias Tesfaye, mondván: Dánia támogatni fogja ezeket az országokat az illegális bevándorlással szembeni fellépésükben. A miniszter szerint nem a humanitárius segítség és az Európát védő falak közül kell választani, hanem mindkettőt.

Nem kerülhetünk olyan helyzetbe Európában, hogy két választási lehetőségünk legyen: segítünk-e a menekülőkön vagy megőrizzük-e az európai jóléti államokat. Mindkettőre van lehetőség. Erről szól a találkozónk is

– utalt az uniós belügyminiszterek tegnapi ülésére, amelyen az afganisztáni helyzetet és az onnan induló migrációs és menekülthullám kezelését vitatták meg.

Az ENSZ becslései szerint félmillió afgán hagyhatja el hazáját a tálib hatalomátvétel miatt. A 2015-ös európai migrációs válság megismétlődését – amikor főleg a szír polgárháború elől menekülők százezrei kerültek illegális utakon Európába – nemcsak Dánia akarja megakadályozni, de ugyanezt az álláspontot képviseli a hat évvel ezelőtti migrációs hullámot megtapasztaló Németország és Ausztria is.

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek

mondta ugyancsak tegnap Angela Merkel német kancellár, amikor hivatalában fogadta osztrák kollégáját, Sebastian Kurzot, aki azt hangsúlyozta: Ausztria továbbra is elzárkózik újabb afgán menekültek befogadásától.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek kedden elfogadott, az afganisztáni helyzettel foglalkozó nyilatkozata egyértelműen olyan elképzeléseket fogalmaz meg, amelyeket a magyar kormány régóta, már a 2015-ös migrációs válsággal kapcsolatban is hangoztatott

jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben a rendkívüli uniós belügyminiszteri tanácsülést követően. Mint mondta: az afgán embereket a térségben kell tartani, és helyben kell őket segíteni a tálibok hatalomra jutása után, ugyanakkor az uniós határokat meg kell védeni.

Az EU és a tagállamok eltökéltek abban, hogy a megakadályozzák a nagy volumenű, ellenőrizetlen és illegális migrációs hullámok megismétlődését

– áll a szóban forgó nyilatkozatban.

Dán migrációs szigor

Az utóbbi években a jobboldali és a jelenlegi szociáldemokrata kormány is szigorú migrációs intézkedéseket léptetett életbe. 2016-ban bejárta például a világsajtót az a hír, miszerint a hatóságok elkobozhatják a bevándorlóktól a 10 ezer koronát meghaladó készpénzt, illetve az ennél nagyobb értékű vagyontárgyakat, hogy a migránsok ezzel is hozzájáruljanak elszállásolásuk költségeihez. Korábban szó volt arról is, hogy lakatlan szigetre telepítik át az elutasított, de ki nem utasítható menedékkérőket, valamint a bűncselekményt elkövetett külföldieket, ám később elvetették a tervet. – Óvatosnak kell lennünk, nehogy túl sokan jöjjenek az országunkba, mert enélkül nem létezhet társadalmi egység – fogalmazott idén januárban Mette Frederiksen baloldali miniszterelnök, bejelentve, hogy a kormány új irányelvének értelmében arra törekednek, hogy a menedékkérők számát nullára csökkentsék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában