Ország-világ

2021.09.02. 20:25

Szijjártó: a nemzetközi erőfeszítések kudarcot vallottak Afganisztánban (videó)

A tárcavezető szerint azóta folyamatosan születnek a felelőtlen nyilatkozatok a nyugati szövetségesek részéről, amelyek korlátozás nélkül arra hívják fel az afgánokat, hogy jöjjenek Európába.

Elég nagy baj, hogy Afganisztánban egy húszéves nemzetközi erőfeszítés egyértelmű kudarcot vallott, de azóta a nyugati világ hibát hibára halmoz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozására érkezve.

A tárcavezető szerint azóta folyamatosan születnek a felelőtlen nyilatkozatok a nyugati szövetségesek részéről, amelyek korlátozás nélkül arra hívják fel az afgánokat, hogy jöjjenek Európába.

„Ez egy rendkívül felelőtlen magatartás” – mondta. Hozzátette: arról beszélnek a nyugati politikusok, hogy nem szabad megismételni 2015 hibáit. Ehhez képest semmi mást nem tesznek – hangsúlyozta.

Úgy vélte: 2015-ben is folyamatosan hangzottak el azok a nyilatkozatok, amelyek akkor a szíreket biztatták arra, hogy jöjjenek Európába, most pedig az afganisztániakat biztatják ugyan erre. „Ez rendkívül súlyos migrációs kockázattal jár” – mondta, hozzáfűzve: mi magyarok kihoztuk azokat az afgánokat, akik nekünk segítettek korábban a nemzetközi műveletekben, rajtuk kívül azonban nem vagyunk hajlandóak befogadni egyetlen afgánt sem„.

A miniszter hangsúlyozta hogy a migrációs hullámot nem inspirálni kell, hanem meg kell állítani. ”Semmilyen elosztási mechanizmusban nem vagyunk hajlandóak részt venni, legyen felkérés az EU vagy a NATO részéről„ – tette hozzá.

Az EU-s külügyminiszterek nem hivatalos találkozójának első napján az afgán válság lesz a fő téma. A pénteki tárgyaláson a Kínával, Indiával, és a Perzsa(Arab)-öböl menti országokkal való együttműködés kérdéseit vitatják meg a tárcavezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában