Ország-világ

2021.09.13. 13:20

Szijjártó: Debrecen, megérkeztünk! (videó)

Garancia 176 ember állásának megmaradására és 25 új munkahely létrehozása – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Debrecen, megérkeztünk! – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Hozátette: a mai nap kezdéseként fogkrém tubusgyártó kapacitás bővül a svájci Hoffmann Neopac vállatnál.

Mit jelent ez a debreceni embereknek? Garanciát 176 ember állásának megmaradására és 25 új munkahely létrehozására! – zárul a bejegyzés.

A válság alatt rekordmennyiségű beruházás kezdődött meg Magyarországon

A koronavírus okozta válságra reagálva a kormány tavaly minden idők legnagyobb beruházásösztönzési programját indította meg, amelynek nyomán rekordmennyiségű beruházás kezdődött meg Magyarországon – közölte a miniszter. Magyarországon hatalmas erőkkel kezdődött meg a gyártási kapacitások bővítése és technológia fejlesztése.

– Az idei második negyedévben 10,8 százalékkal nőtt a beruházások értéke, ezáltal jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik országszerte – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A 6,5 milliárd forintos projekthez az állam 843 millió forint támogatást nyújtott, amiért cserébe a vállalat garanciát adott a 176 fős foglalkoztatotti létszám megtartására, illetve további 25 új munkahely létrehozására.

A miniszter beszédében kiemelte, hogy amíg a baloldal a segélyezés és a hitelfelvétel növelését tartotta volna kívánatosnak a válság kezelése érdekében, addig a kormány más utat választott.

– Mindent megtettünk annak megakadályozása érdekében, hogy tömegek veszítsék el munkahelyüket, illetve azért, hogy a magyarországi vállalatok fel tudjanak készülni arra az időszakra, amikor a piaci kereslet újra magára talál.

Szijjártó Péter közös sikernek nevezte a svájci székhelyű vállalat beruházását, amely szerinte hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családok által befizetett személyi jövedelemadót.

Hozzátette, a kormány gazdasági stratégiájában a környezetvédelem és a gazdaságfejlesztés kéz a kézben jár, ezért fontos, hogy a Hoffmann Neopac AG újrahasznosított tubusokat fog gyártani a hajdúsági városban. Mint közölte, kettő helyett négy gyártósor lesz az üzemben, és a termékek kis híján 100 százaléka exportra kerül.

A miniszter kitért arra is, hogy a svájci cégek a 11. legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, Svájc pedig Európában a második legnagyobb kereskedelmi partnerünknek számít az Európai Unión kívüli országok rangsorában. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly csúcsot döntött 1,7 milliárd euróval, és az idei első félévben is 10 százalékos volt a növekedés.

Végezetül pedig arról számolt be, hogy a csomagolóipar 2021 első hat hónapjában 22 százalékos növekedést ért el, ez 400 milliárd forintnyi termelési értéket jelent, s az iparág 22 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában