Ország-világ

2021.09.04. 14:03

Szijjártó Péter: Magyarország erős EU-ban érdekelt, de az uniónak változnia kell

Magyarország abban érdekelt, hogy az Európai Unió erős legyen, de ennek érdekében a szövetségnek is változnia kell – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvénye előtt újságíróknak.

Kötcse, 2021. szeptember 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Szijjártó Péter a találkozónak helyet adó Dobozy Kúriánál hozzátette:

Magyarország exportjának 77-78 százaléka az EU-ba irányul, az ország érdeke az uniós tagság, és az EU-nak is érdeke a magyar tagság.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ma is az ország európai uniós tagságára szavazna.

Elmondta, az EU külügyminisztereinek pénteki szlovéniai tanácskozásán azt tapasztalta: „nem sikerült megérteni azt, hogy 2015-ben az EU eddigi legnagyobb kihívását, válságát okozták azzal, hogy korlátozás nélkül hívtak migránsokat”.

„Most ugyanez történik a nagyok részéről, bár egyre többen vagyunk, akik ez ellen nyíltan meg mertek szólalni” – fogalmazott.

Közölte, a V4-ek továbbra is a legerősebb szövetséget alkotják az EU-n belül annak ellenére, hogy vannak kísérletek, amelyek próbálják gyengíteni az összefogást.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva reagált a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni csütörtöki budapesti mérkőzésén történtekre. Azt mondta, fel kell lépni a rasszista megnyilvánulások, a magyarokat érintő „bántó általánosítás”, és a kettős mérce ellen. Fel kell lépni az ellen is, hogy ellenséges, rasszista hangulatról beszéljenek a budapesti mérkőzéssel kapcsolatban – közölte.

„Voltak rasszista megnyilvánulások, de ennek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni képtelenség” – fogalmazott a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában