Ország-világ

2021.09.02. 23:23

Varga Judit: a világjárványok és a tömeges migráció jelentik a legnagyobb veszélyt

A 2015-ös migrációs válság bebizonyította, hogy a hatályos uniós rendelkezések képtelenek kezelni egy ilyen krízist.

Az Európát fenyegető kihívások közül „ma talán a világjárványok és a tömeges migráció jelentik a legnagyobb veszélyt” – erről írt Facebook-oldalán a magyar igazságügyi miniszter csütörtökön az ausztriai Alpbachból, ahol az Európai Fórum ülésezik.

Varga Judit kiemelte: a 2015-ös migrációs válság bebizonyította, hogy a hatályos uniós rendelkezések képtelenek kezelni egy ilyen krízist. „Ne higgyük, hogy 2015 egyedi eset lett volna. Az afganisztáni helyzet okán egy újabb válság küszöbén állunk.” A jövőben ezek az események sűrűbbek és súlyosabbak lesznek – vélekedett.

Megjegyezte: az Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miközben „hazánk a migrációs válságra próbált megfelelő eszközöket alkalmazni”, egyúttal eleget tenni annak az uniós jogi kötelezettségnek, hogy az EU külső határainak védelmét hatékonyan biztosítsa.

Varga Judit megfogalmazása szerint 2015-ben hatékony válaszokkal és megoldásokkal „szolgáltunk egész Európának, ennek ellenére mégis csak bírálatokat kaptunk”. „Mára azonban egyre többen értenek egyet velünk abban”, hogy a migráció problémáját helyben, a kiindulópontoknál kell megoldani és nem az EU területén – fűzte hozzá.

Mondhatni, megérett az erkölcsi pillanat arra, hogy az Európai Bizottság visszavonja a magyar határvédelem miatt indított eljárásait – fogalmazott a miniszter, jelezve ugyanakkor: a migrációs paktumról szóló tárgyalások évek óta megrekedtek, így az állam- és kormányfők hiába nyilvánítják ki szándékukat a külső kezelés irányába, érdemi lépés azóta sem történt, új szabályozásban nem tudtak megállapodni.

„Nem várunk elismerést, csupán beismerést” – írta Varga Judit.

Magyarország üzenete világos: ha nem megy közösen, akkor „ne próbáljuk közösen”. A menekültügyi hatáskört vissza kell adni a tagállamoknak! – zárul a bejegyzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában