Dél-kínai-tenger

2021.10.08. 13:38

Azonosítatlan tárgynak ütközött egy amerikai atomtengeralattjáró

Egy nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró járőrözés közben nekiütközött egy azonosítatlan tárgynak a Dél-kínai-tengeren a múlt hétvégén – közölte az amerikai haditengerészet.

– A USS Connecticut október 2-án délután nekiütközött egy tárgynak, miközben a vízfelszín alatt haladt az indiai- és csendes-óceáni térség nemzetközi vizein – részletezte a haditengerészet csütörtökön. Az incidensnek nincsenek halálos áldozatai.

Az USS Connecticut, amely egy Seawolf osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjáró, károkat szenvedett, de továbbra is működőképes – tette hozzá a haditengerészet.

Az amerikai haditengerészethez közeli Naval Institute tudomása szerint

a tengeralattjáró egy nemzetközi hadgyakorlaton vett részt a Dél-kínai-tengeren, amikor az incidens történt.

Kína, amely a tenger csaknem egészét magának követeli, és számos katonai bázist hozott létre az ott található kis szigeteken, pénteken jelezte: mélységesen aggasztják a történtek. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján felszólította Washingtont, hogy tájékoztassa Pekinget a részletekről. Hozzátette:

Kína attól tart, hogy nukleáris hulladék kerülhetett a tengerbe.

Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen járőröznek a térségbeli nemzetközi vizeken, kiaknázva a hajózás szabadságához fűződő jogukat. Kína nemtetszéssel figyeli ezeket az eseményeket.

– Ez a baleset legfőbb oka – vélekedett Csao.

A kínai szóvivő egyúttal újra bírálta az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új szövetségét (AUKUS), amelynek keretében Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókra tehet szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában