Ország-világ

2021.10.09. 07:23

Cserbenhagyta választóit a szivárványkoalíció

Karácsony Gergely bukott politikus, akinek innentől fogva semmilyen politikai súlya nem lesz – reagált Deák Dániel arra, hogy a főpolgármester tegnap lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Gyurcsány Ferenc előtt most már szabad az út, teljes egészében bedarálhatja a baloldalt. A Fidesz kampánya emellett rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen már az előválasztás második fordulója előtt elbukott a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” kampány egyik főszereplője.

Budapest, 2021. október 8. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Karácsony Gergely teljesen leamortizálódott, elveszítette a támogatottságát – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Ennek három oka van: a csapnivaló főpolgármesteri tevékenysége; a hazugságspirál, amibe belekerült a nyelvtudása és az iskolai végzettsége kapcsán; illetve az elhibázott kampánya – sorolta Deák Dániel.

Gyurcsány ismét nyeregben

Hiába volt korábban a hat balliberális párt között egy megállapodás arról, hogy Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt, egyszerűen már annyira lerombolta a támogatottságát, hogy Gyurcsány Ferenc és a többi balliberális párt nem tudta őt tovább a kirakatban tartani – véli Deák. Innentől kezdve életbe lépett a B-terv, Karácsony Gergely helyett most azt a Márki-Zay Pétert tolták előtérbe, aki majd eljátssza a korábban Karácsonynak szánt szerepet.

Gyurcsány Ferencnek ez a helyzet továbbra is rendkívül kényelmes: a legszorosabb szövetségese és felesége, Dobrev Klára mellett egy olyan jelölt áll Márki-Zay Péter személyében, akinek nincsen országos pártja, várhatóan nem lesz frakciója, így pillanatok alatt el tudják tüntetni a térfélről, például egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal.

A vezető elemző emlékeztet: ez az a terv, amit Medgyessy Péter esetében is láttunk 2004-ben: őt úgy tudta megpuccsolni Gyurcsány, hogy egy párt állt mögötte, Márki-Zay esetében azonban még ez a helyzet sem áll fenn. Tovább erősíti Gyurcsány pozícióját, hogy várhatóan neki lesz a legnagyobb frakciója, így frakcióvezetőként minden egyes döntését érvényesíteni tudná egy olyan gyenge miniszterelnök mellett, mint Márki-Zay Péter.

Deák Dániel hozzáteszi: természetesen mindez csak fikció, hiszen jelen helyzetben egyáltalán nincs esélye a baloldalnak a győzelemre, ráadásul az elmúlt napok komikus jelenetei során még azok is elbizonytalanodtak, akik az előválasztás első fordulójában még részt vettek. Emiatt a második fordulóban mindenképpen alacsonyabb részvétel várható.

Tudatos tönkretétel?

Karácsony Gergely egy bukott politikus, akinek innentől kezdve semmilyen politikai súlya nem lesz – hangsúlyozza az elemző, aki szerint a kialakult helyzet Gyurcsánynak ugyancsak kedvező, hiszen Fekete-Győr András és Jakab Péter után egy újabb, korábban meghatározó szereplővel számolt le a baloldalon.

Így Gyurcsánynak szabad az út, teljes mértékben bedarálhatja a baloldalt. Az is elképzelhető, hogy Gyurcsány nem is kormányzati szerepre, hanem az ellenzékben maradásra készül, hiszen így minden pártot maga alá gyűrhet majd 2022-ben, gyakorlatilag semmilyen ellenállásba nem ütközik többé.

Deák Dánielt arról is kérdezték, mi állhat a Demokratikus Koalícióhoz szorosan köthető Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely kampányfőnökének hirtelen lemondása mögött. Az elemző kifejtette, Gál J. Zoltán Gyurcsány bizalmi embere volt, a főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányát irányította, amely azonban csapnivalóra sikerült. Ebből fakadóan felmerül a gyanú, hogy Gyurcsány tudatosan tette tönkre Gál J. Zoltánon keresztül a főpolgármester kampányát, hogy így számoljon le vele. Ezt nem lehet tudni, de egy biztos: Gál J. Zoltán, mint aki jól végezte a dolgát, elhagyta a fedélzetet – fogalmazott Deák.

Hozzátette: a baloldalon ez nem meglepő fordulat egyébként, ugyanis szinte napra pontosan, négy éve Botka László is ekkor jelentette be a visszalépését. Ez jól mutatja, hogy egy kormányzásképtelen politikai alakulatról van szó, ahol nincsenek olyan meghatározó arcok, akik kitartóan, egy eltervezett stratégia alapján tudnának politizálni. A most kialakult helyzet is azt jelzi a választóknak, hogy a baloldalra nem lehet rábízni az ország irányítását, hiszen csak marakodni tudnak.

A baloldal új bábja

Deák Dániel úgy véli, a Fidesz kampánya rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen már az előválasztás második fordulója előtt elbukott a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” kampány egyik főszereplője. Gyurcsány Ferenc nem meri ugyan saját maga elvállalni a miniszterelnök-jelölti pozíciót – 2006 óta nem méretteti meg magát választáson –, így ezúttal Márki-Zay Pétert tolná maga elé. Vélhetően a Fidesz egy hasonló kampánystratégiával győzni tud Márki-Zay Péterrel és Dobrev Klárával szemben is – zárta az elemző.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában