kapcsolat

2021.10.04. 16:31

Észak-Korea visszaállítja a Phenjan és Szöul közötti forródrótot

Észak-Korea hétfőn visszaállítja a Phenjan és Szöul közötti forródrótot – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, nem sokkal később pedig Szöul bejelentette, hogy az összeköttetés valóban helyreállt.

Phenjan egyúttal sürgette Szöult, tegyen meg mindent a Korea-közi kapcsolatok javításáért, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig felszólította Dél-Koreát, hagyjon fel az „állítólagos észak-koreai katonai provokációról szóló képzelgéseivel”.

A nap folyamán a dél-koreai országegyesítési minisztérium a forródrót helyreállításáról adott hírt, és a tárca részéről reményüket fejezték ki a két ország közti egyeztetések mihamarabbi újraindulását illetően is.

Kim Dzsong Un a múlt héten jelentette be, hogy kormánya kész a forródrót visszaállítására, amelyet a két szomszédos állam hosszú, 13 hónapos szünet után júliusban állított helyre. Nem sokkal később azonban a phenjani vezetés ismét bontotta a rendszeres kapcsolattartást biztosító összeköttetést tiltakozásul az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatt.

Szöul ezzel szemben többször aggodalmát fejezte ki az észak-koreai rakétakísérletekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában