légicsapást is mértek

2021.10.31. 14:00

Megölték a Fülöp-szigeteki kommunista lázadók egyik vezetőjét

A hírt a szigetország hadserege jelentette be vasárnap.

A tájékoztatás szerint a Ka Oris álnéven is ismert George Madlos az Új Néphadsereg (BHB) nevű Fülöp-szigeteki kommunista gerillaszervezet parancsnoka és szóvivője volt. A BHB a betiltott Fülöp-szigeteki Kommunista Párt (PKP) fegyveres szárnya.

A hadsereg beszámolója szerint csapatokat vezényeltek a Manilától mintegy 800 kilométerre délre található Bukidnon tartományban lévő Impasugong településre, miután bejelentést kaptak a kommunista felkelők jelenlétéről a környéken.

Ferdinand Barandon dandártábornok elmondta, hogy a katonáknak sikerült a hegyvidéki régióban megtalálniuk a gyalogsági aknákkal megerősített tábort, ami miatt

a felkelők ellen légicsapásokat rendeltek el.

A bombázást követően a kormányerők megrohamozták a felkelők állásait mintegy félórás tűzharcot folytatva hozzávetőleg harminc gerillával. Barandon szerint a harcok lezárultát követően találták meg Madlos és egy másik felkelő holttestét.

Ramon Zagala ezredes, a hadsereg szóvivője úgy fogalmazott, hogy Madlos halála hatalmas csapást jelent a kommunista felkelőknek a déli Mindanao térségében.

– Halála eltántorítja majd a BHB terveit, mivel így nem tudja többé irányítani a kommunista terroristák erőszakos cselekedeteit a népünk ellen – fűzte hozzá Zagala.

– Ka Oris évtizedeken át közvetlenül és közvetetten volt felelős katonák és civilek haláláért

– jelentette ki Zagala.

Madlost a többi között gyilkosság, többrendbeli gyilkossági kísérlet és rongálás gyanúja miatt akarták kézre keríteni.

Kommunista lázadók

A néhai Fülöp-szigeteki diktátor Ferdinand Marcos uralma elleni harc céljából 1969-ben létrehozott BHB 3900 fős haderővel rendelkezik – a nyolcvanas években ez a szám a 26 ezret is elérte –, a Fülöp-szigeteki kormánnyal folytatott több mint fél évszázados harcában legalább 43 ezer ember vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában