Járvány

2021.10.29. 21:38

Munkacsoportot hozott létre a G20-csoport a világjárványok elleni harcra

Azért hozták létre az új testületet, mert a Covid-19-világjárvány jelentős hiányosságokra mutatott rá a járványra való nemzetközi reagálás stabilitásában.

6684340 29.10.2021 Carabinieri police officers stand guard outside the Palazzo dei Congressi, which will host the G20 summit with heads of state from major nations for a two-day meeting from October 30-31, in Rome, Italy.

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Pavel Bednyakov

Munkacsoportot hoztak létre a jövőbeli világjárványok elleni összehangolt fellépésre a 19 legfejlettebb országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyi és egészségügyi miniszterei Rómában pénteken, az országcsoport hétvégi csúcstalálkozóját megelőző napon. A miniszterek hangsúlyozták: intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy 2022 közepére a világ lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen

A tanácskozásról beszámoló Reuters brit hírügynökség szerint lehetséges, hogy nem tudnak megegyezni az Egyesült Államok és Indonézia által javasolt külön finanszírozási módozatról, de a miniszterek közölték, hogy a munkacsoport különböző lehetőségeket fog feltárni pénzeszközök gyűjtéséhez a világjárványokra való felkészülés, azok megelőzése, illetve az azokra történő reagálás érdekében.

„A világ lakosságának 2021 végéig történő legalább 40 százalékos, illetve 2022 közepéig 70 százalékos átoltottságával kapcsolatos célkitűzés eléréséhez való hozzájárulás érdekében intézkedéseket hozunk a védőoltásoknak és alapvető egészségügyi felszereléseknek a fejlődő országokba történő szállítása, illetve a pénzügyi hozzájárulás felgyorsítása érdekében, és feloldjuk a szállításokra és a finanszírozásra vonatkozó korlátozásokat” – áll a pénzügy- és egészségügy-miniszterek közleményében.

A korábbi célkitűzés az volt, hogy 2022 őszére oltsák be a világ lakosságának 70 százalékát.

„Közös pénzügyi-egészségügyi munkacsoportot hozunk létre a G20-csoporton belül, amelynek feladata a világjárványok megelőzésével, az azokra való felkészüléssel és az azokra történő reagálással kapcsolatos kérdésről folytatandó párbeszéd, illetve a világméretű együttműködés kérdéseinek kihangsúlyozása, a tapasztalatok és bevált gyakorlatok cseréje, a pénzügy- és az egészségügy-minisztériumok közötti egyeztetés fejlesztése, a közös fellépés bátorítása, a határokon átnyúló egészségügyi szükséghelyzetek kezelése és a rendelkezésre álló anyagi eszközök hatékony felhasználásának támogatása” – áll a Reuters birtokába jutott dokumentumban.

A miniszterek közölték: azért hozták létre az új testületet, mert a Covid-19-világjárvány „jelentős hiányosságokra” mutatott rá a járványra való nemzetközi reagálás stabilitásában.

A miniszterek ígéretet tettek: támogatnak minden együttműködő erőfeszítést, amely a biztonságos, elérhető áru, minőségi és hatásos védőoltásokhoz, kezelésekhez, diagnosztizáláshoz és személyi védőfelszerelésekhez való hozzájutásra irányul, elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az oltási célokkal kapcsolatban a miniszterek közölték, hogy a fejlődő országoknak szánt vakcinák, az alapvető egészségügyi felszerelések szállítása, illetve a pénzügyi hozzájárulások biztosítása érdekében munkálkodnak, és feloldják a szállításokat és a finanszírozást akadályozó korlátozásokat, de konkrét részletekre nem tértek ki.

A miniszterek szorgalmazták, hogy a szállítóláncok tanúsítsanak nagyobb rugalmasságot a technológiáknak a különböző térségek részére történő átadásával – mint ahogyan ez a Dél-afrikai Köztársaságban, Brazíliában és Argentínában történt -, illetve közös gyártással.

Az RNS-hírvivő technológia önkéntes átadása utalás arra, hogy jelenleg megrekedtek a tárgyalások az Egészségügyi Világszervezetnél az eredetileg a Dél-afrikai Köztársaság, illetve India által javasolt, és most az Egyesült Államok által támogatott elgondolásról a Covid-19 elleni védőoltások és kezelések szerzői jogainak ideiglenes feloldásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában