izraeli-török konfliktus

2021.11.18. 12:15

Hazatérhetett az Erdogan palotájánál szelfiző izraeli házaspár

Hazatérhetett Törökországból a Recep Tayyip Erdogan török elnök isztambuli palotájánál fényképezkedő, és ezért kémkedéssel megvádolt izraeli házaspár – jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Csütörtök reggel landolt a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren a különgép, melyet az izraeli kormány küldött az Oknin házaspár hazaszállítására, miután kilenc napig fogva tartották őket Törökországban kémkedés gyanújával.

– Köszönetet mondunk Jichák Hercog államelnöknek, Naftali Bennett miniszterelnöknek és Jaír Lapid külügyminiszternek, a külügyminisztérium minden tagjának és Izrael egész népének – mondta Mordi és Natali Oknin, miután visszaérkeztek Izraelbe.

Bennett és Lapid közleményben mondott köszönetet Erdogannak és kormányának az együttműködésért. A ynet szerint Izraelnek semmit sem kellett cserébe adnia visszaengedésükért, de a török gesztus után izraeli gesztus is várható.

A török hatóságok politikai és katonai kémkedés gyanújával tartóztatták le az izraeli házaspárt – melynek mindkét tagja az Egged busztársaság sofőrje, – mert Erdogan palotája előtt szelfit készítettek magukról, és elküldték családtagjaiknak.

Ezen a helyen az izraeli média szerint rendszeresen készítenek magukról fényképeket az Izraelből és más országokból érkező turisták. Izrael és Törökország között régóta feszült a viszony, a két kormánynak jelenleg nincs nagykövete egymás országában, s ez megnehezítette a letartóztatott házaspár kiadatásáról folytatott tárgyalásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában