Túltolt píszí

2021.11.29. 18:36

Kiszivárgott dokumentum: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezést és a keresztény nevek használatát

Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg, s ezek a többi között tiltják a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát, amit „a politikai korrektség lázálmának” nevezett Giorgia Meloni a jobboldali Olaszország Fivérei párt elnöke.

Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke és az alkotmányügyi bizottság jelenlegi elnöke hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli irányelvek tiszteletben tartják-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot.

„A befogadás elvének szem előtt tartását figyelembe véve, miként kívánják tiszteletben tartani az Európai Bizottság dolgozói többségének érzékenységét? Talán módosítani kellene ezeket az irányelveket az Európai Unió keresztény gyökereinek tiszteletben tartásával” – olvasható Antonio Tajani közleményében.

Az Il Giornaléban Francesco Giubilei a Nazione Futura (Jövő Nemzete) konzervatív mozgalom elnöke, a budapesti Mathias Corvinus Collegium volt vendégoktatója írt elsőként a Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos nevével fémjelzett dokumentumról. A cikk szerint

az Európai Bizottság új irányelvei a befogadás erősítését kívánják szolgálni a belső és külső kommunikációban.

Giubilei felidézte, a dokumentum célként tűzi ki, hogy mindenki hasonló elismerésben és tiszteletben részesüljön nemtől, származástól, kortól, vallástól, meggyőződéstől, szexuális orientációtól függetlenül, kiemelt figyelemmel az LMBTQ-közösség tagjaira.

Az olasz napilap úgy tudja, hogy

az új irányelvek szerint többek között nem szabad angolul a Mr és Mrs megszólítást használni,

hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele, tilos a szóhasználatban a nyelvtani hímnemet részesíteni előnyben, nem lehet olyan találkozókat rendezni, amelyeken kizárólag azonos nemű részvevők vannak jelen, urak és hölgyek helyett a kedves kollégák kifejezést írják elő. Tilos továbbá a férfiakat kizárólag aktív, a nőket pedig passzív szerepkörben feltüntetni, emberek helyett az emberiség kifejezés használatát javasolja, és tiltja például „a Mars-bolygó gyarmatosítása” kifejezést is.

Az új irányelvek karácsonyi időszak helyett a téli szünet használatát írják elő, és nevek említése esetén a Mária helyett a Malikát javasolja.

Matteo Salvini a Liga elnöke közösségi oldalán azt kérdezte, hogy az Európai Bizottság elképzelése „csak nekem tűnik őrültségnek?”.

Giorgia Meloni szintén közösségi oldalán „a politikai korrektség lázálmának” nevezte, hogy „Európában betiltják a karácsonyt, és egyenesen azt is, hogy valakit Máriának hívjanak”.

„A politikai korrektség semmit és senkit nem kímél (..) célpontban Mária és János is, miért? mert sértőnek bizonyulhatnak a nem keresztények számára? Elvakult ideológia nevében el akarják törölni egy nép kultúráját. Történelmünket és identitásunkat nem lehet eltörölni, tisztelni kell” – jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában