Lengyel migránsválság

2021.11.25. 15:51

Varsó: Minszken múlik, bezárnak-e újabb közös határátkelőket

A további döntéseik a határon fennálló biztonsági helyzeten múlnak.

Fehéroroszországon múlik, Lengyelország bezár-e újabb közös határátkelőket, a további döntések a határok biztonságán múlnak – jelentette ki Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtökön, a migránsválság miatt létrehozott lengyel válságstáb ülése után.

A lengyel-fehérorosz határon több hete észlelhető migrációs nyomás miatt az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő, valamint az illetékes miniszterek részvételével rendszeresen ülésező stáb csütörtök reggel ült össze újból.

Az ezt követő sajtóértekezleten Przydaczot a Minszk ellen kivetett újabb uniós szankciók végrehajtásáról kérdezték. A miniszterhelyettes megerősítette: Varsó ez ügyben is széleskörű diplomáciai offenzívát folytat.

Felidézte: lengyel részről a kiéleződő biztonsági helyzet miatt november 9-én bezárták a közös határszakasz északi részén működő Kuznica Bialostocka-Bruzgi közúti határátkelőt. „Amennyiben a helyzet súlyosbodna, szükség lesz újabb határátkelők bezárására” – tette hozzá.

Megjegyezte: a további döntéseik a határon fennálló biztonsági helyzeten múlnak. Lengyelországnak is az az érdeke, hogy normálisan működjön a határon áthaladó kereskedelem, azonban minden attól függ, a fehérorosz fél felhagy-e a „Lengyelország ellen irányuló hibrid művelettel” – fejtette ki Przydacz.

Mateusz Morawiecki a válságstáb ülését követően a Facebook közösségi oldalán azt írta: Lengyelország keleti határán „dinamikusan változik” a helyzet, és a kormány folyamatosan figyeli azt.

A lengyel határőrség csütörtök délelőtt közölte: az éjjel egy mintegy 230 fős migránscsoport ismét megpróbált erőszakkal áttörni Lengyelországba a fehérorosz határ középső szakaszán, Czeremcha település közelében.

A meghiúsított ostromot ezúttal is a fehérorosz fegyveresek támogatták, lézerfénnyel vakították el a lengyel határőröket, és a lengyel himnuszt játszották nekik felvételről. Ezt a lengyel határőrség szóvivője, Anna Michalska a feszültség tovább szítására tett kísérletként értelmezte.

A szóvivő szerint lengyelországi kórházba szállítottak öt olyan kimerült migránst, akinek sikerült átjutnia a határon, állapotuk már javul.

Az év eleje óta a lengyel hatóságok több mint 37 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a Fehéroroszországgal közös határon.

Michalska csütörtökön közölte: a lengyel határőrök október vége óta 1860 olyan migránst fordítottak vissza, akinek sikerült átjutnia a határon. Ilyen esetben az illetőket három évre kitiltják a Schengen-övezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában