Fittyet hány a hagyományra

2021.12.05. 13:40

A zöld párti polgármester az idén sem hajlandó igazi karácsonyfát állíttatni

A városvezető sokakat megbotránkoztatott tavaly, amikor – szakítva a hagyományokkal – fényjátékkal helyettesítette a város központjában felállítandó karácsonyfát. Annak ellenére, hogy az akció megbukott, az idén sem lesz igazi karácsonyfa. Helyette egy fémből és üvegből készült, karácsonyfa alakú szobor áll majd a téren.

Nagy botrány kerekedett 2020 őszén abból, hogy Bordeaux polgármestere, Pierre Hurmic ellentmondást nem tűrő módon kijelentette: nem hajlandó halott fát állíttatni a városban, ezért a karácsonyi hangulatot fa helyett fényjátékkal helyettesítette - írja a V4NA.

Bár a hagyományt megszüntetni kívánó polgármesteri rendelkezés ellen petíciót is indítottak a karácsonyfához ragaszkodók, a tiltakozás ellenére nem sikerült elérni, hogy ünnepi díszbe öltöztetett fát állítsanak a belvárosban lévő Pey-Berland téren.

A zöld párti városvezető kezdeményezésére a Saint-André katedrális falára vetített, Chuchotis et Brouhaha (suttogás és bruhaha) elnevezésű fényjátékkal váltották ki a hagyományos fenyőfát, ám a projekt csúfosan megbukott, mivel az első nap technikai hibák miatt a fényjáték csak részben valósult meg, a város lakói ezért rendkívül csalódottak voltak.

Bordeaux polgármestere, Pierre Hurmic azonban nem adja fel, továbbra sem szeretne halott fát látni a városban. Idén azzal az ötlettel állt elő, hogy egy 11 méter magas, acélból és üvegből készült fenyőfát állítsanak majd a Pey-Berland téren. A kezdeményezésről hírt adó actu.fr értesülései szerint az újrahasznosítható acélból és újrahasznosított üvegből készült alkotás december 11-től január 2-ig áll majd a Saint-André székesegyház előtti téren, közvetlenül a városháza előtt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában