Ország-világ

2021.12.06. 09:50

Karikó Katalin elárulta, hány nap múlva nyújt extra védelmet a 3. Pfizer-vakcina

Sokan már a karácsonyi összejövetelekre is készülnek, amikor a harmadik oltást kérik.

A magyar biokémikus, Karikó Katalin a Ripost kérdésére azt is elárulta, mennyivel lesz magasabb az ellenanyagszint a 3. Pfizer-vakcina után.

Fontos témában kereste a Ripost Karikó Katalint. Sokak gondolkodnak azon, mikor érdemes beadatni a harmadik oltást, hogy a karácsonyi családi összejövetelre már extra magas legyen a védettségük. A lap ennek kapcsán kérdezte Karikó Katalint: a beadást követően hány nappal fejti ki maximális hatását a 3. Pfizer-BioNTech vakcina?

Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus két órán belül válaszolt, és azt is elárulta, a 2. Pfizer-oltáshoz képest mennyivel lesz magasabb az ellenanyagszint a 3. Pfizer-vakcina után.

„A 3. Pfizer után 2 héttel 5-10-szer magasabb volt az ellenanyagszint, mint 2 héttel a 2.adag vakcina után.

Arról nem tudok, hogy tovább méregették volna, nő-e vagy stagnál, és hogy meddig” – írta a lapnak adott válaszában Karikó Katalin.

December 12-éig tart az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel újabb egy héttel meghosszabbította a kormány a november 22-én kezdődött oltási akciót, így az új időpont szerint december 12. vasárnap estig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül oltakozni.

Az oltópontok minden nap reggel 7 és este 19 óra között vannak nyitva. A kórházak országszerte továbbra is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra.

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.

Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az oltási akción eddig a legtöbben már a megerősítő harmadik oltást vették fel, amely mindenkinek javasolt, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltással ismét 80-90%-ra emelhető a védettségi szint. A még oltatlanokat továbbra is kérik, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb, súlyos megbetegedést képes okozni.

A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A Szputnyik már elfogyott. Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy a maszk mellett hozzák magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.

 

Borítókép: Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője beszél, miután átvette a Humanitas orvosi egyetem díszdoktori címét Rozzanóban 2021. november 29-én.

Fotó: Mourad Balti Touati/MTI/EPA/ANSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában