Keresztény szolidaritás

2022.01.12. 20:53

Fél évtized alatt félmillió embernek segített a Hungary Helps program

Fél évtized alatt félmillió embernek segített Magyarország a Hungary Helps programmal világszerte – közölte a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a program megvalósításáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerda este.

A program nemcsak abban segítette az üldözötteket, hogy kitartsanak szülőföldjükön, de esetenként még a migrációt is sikerült megfordítani. A polgárháború sújtotta Szíriába például mintegy ezer elmenekült család tért vissza a magyar állam segítségével – mondta Azbej Tristan.

Jelezte, nemrég Balog Zoltánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével Szíriában járt. A polgárháború következtében a 23 milliós ország lakosságának fele elhagyta otthonát, s mintegy félmillió civil áldozata volt a harcoknak, a tíz éve még 2,3 milliós keresztény közösség pedig már kevesebb mint egymilliós. Sokan elmenekültek, de az iszlamista terroristák népirtást is elkövettek a keresztények között – fűzte hozzá.

A harcok az ország nagy részén elcsitultak, de gazdasági összeomlás és nyomor sújtja a szíriaiakat. Sokan elhagyták az országot, de az ott élő keresztény közösség ragaszkodik szülőföldjéhez, mely egyébként a kereszténység legősibb területei közé tartozik. Nekik segít Magyarország a Hungary Helps programmal – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Borítókép: Azbej Tristan (balra) és Basar Varda, az erbíli káld katolikus főegyházmegye érseke az iraki Erbílben 2021. március 9-én / MTI / Fehér Bertalan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában