Beszámoló

2022.01.04. 11:20

Jelentősen növekedett tavaly az illegális bevándorlás Lengyelországban

Jelentősen növekedett tavaly a lengyel-fehérorosz határon zajló illegális bevándorlás, a határsértési kísérletek megszaporodásával együtt megugrott az őrzött befogadóközpontokban elhelyezett migránsok, valamint az embercsempészettel gyanúsítottak száma, derül ki a lengyel határőrség szóvivőjének hétfői beszámolójából.

Anna Michalska sajtókonferencián tekintette át a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetet, ahol a tavalyi év második felében megnőtt a migrációs nyomás – írja a V4NA.

Az egész 2021-es évben ezen a határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak. A lengyel határőrség 2800, az ország területére behatolt migránst vett őrizetbe, míg előző évben 122 őrizetbevétel történt a határ fehérorosz szakaszán, számolt be Michalska.

Az idei év első két napján összesen 44 határátlépési próbálkozást észleltek. A migránsok ismét agresszívak voltak, és támogatták őket a fehérorosz egyenruhások is, mondta el a szóvivő, megjegyezve: a fehérorosz rendvédelmi erők „szinten tartják a feszültséget, nehogy akár egyetlen percig is azt gondoljuk, hogy a helyzet megnyugodott”.

Embercsempészettel tavaly 426 személyt gyanúsítottak meg, ez is emelkedést jelent a 2020-ban jegyzett 31 esethez képest.

A határhelyzet az őrzött befogadóközpontokban is éreztette hatását, ahol az év folyamán 500-ról közel 2500-ra kellett emelni a férőhelyek számát. Michalska szerint a lengyel határőrség kész a kapacitás további növelésére is.

Háromszorosára, 2600-ról közel 8000-re nőtt tavaly az előző évhez képest a nemzetközi védelmet kérelmezők száma – közölte Michalska. Ez az adat a lengyel idegenrendészeti statisztikával összevetve feltehetően nemcsak a Fehéroroszországon át érkező migránsokra, hanem a Lengyelországban benyújtott összes kérvényre vonatkozik.

Az utóbbi 30 év történetében a lengyel határőrség előtt álló legnagyobb logisztikai kihívásnak nevezte Michalska a határfal építését. A lengyel-fehérorosz határ 187 kilométeres szakaszán építendő, mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt 5,5 méter magas acélfal tervek szerint az év közepére készül majd el.

Az októberben eddigi csúcspontjára ért migrációs nyomás miatt a Fehéroroszországgal határos térségben március elejéig belépési tilalom van érvényben. Az ott élő lakosok és más kivételek mellett a tilalom nem vonatkozik a határőrség engedélyével rendelkező újságírókra sem.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában