Módosítások

2022.01.12. 06:14

Ősztől már új feltételekkel lehet tanulni a katonai alapképzési szakokon

A honvéd tisztjelölt a képzés időtartama alatt nemcsak hallgatói, hanem szerződéses szolgálati viszonyban is folytatja tanulmányait.

Ősztől már új feltételekkel lehet tanulni a katonai alapképzési szakokon - közölte  a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a honlapján.

Felidézték, a Magyar Közlöny 235. számában, tavaly december 21-én jelent meg az egyes törvények honvédelemmel és rendvédelemmel összefüggő módosítása, amelynek nyomán az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán új feltételekkel kezdhetik meg tanulmányaikat a 2022/23-as tanévben a katonai alapképzési szakokra sikeresen felvételiző hallgatók.

Ez a jogszabály módosította a honvédek jogállásáról szóló 2012-es törvényt, újraszabályozva a honvéd tisztjelöltek jogállását. Ennek értelmében a honvéd tisztjelölt a képzés időtartama alatt - kettős jogállásban - nemcsak hallgatói, hanem szerződéses szolgálati viszonyban is folytatja tanulmányait. Az új jogszabály megjelenése a felvételi eljárásban nem jelent változást.

A honvéd tisztjelölt szerződése alapképzése befejezését követően további 10 évvel meghosszabbodik, és ezalatt már a szerződéses szolgálati viszony szerinti általános szabályok vonatkoznak rá.

Az NKE rögzítette: a Magyar Honvédség azt vállalja, hogy a hallgató honvédtiszti tanulmányait támogatja, azok sikeres befejezését követően tiszti állományba veszi, és megfelelő szolgálati beosztásban foglalkoztatja.

A honvéd tisztjelöltet az állományba vételi szerződésben első hallgatói rendfokozatába kell kinevezni. A honvéd tisztjelölt rendfokozata: az állományba vétel napjától hallgató őrmester, a második évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató törzsőrmester, a harmadik évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató főtörzsőrmester, a negyedik évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató zászlós.

A honvéd tisztjelölt havonta a miniszter rendeletében meghatározottak szerinti illetményre jogosult. Az illetmény alapilletményből és tanulmányi díjból, valamint illetménypótlékból áll. Az alapilletmény legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeg - 2022. január elsejétől a kormányrendelet szerint a havi bruttó garantált bérminimum 260 ezer forint. Az alapilletmény évfolyamonkénti eltérő mértékét, a tanulmányi díj mértékét és az illetménypótlék összegét a miniszter rendeletben állapítja meg - fejtette ki az NKE.

Borítókép: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei esküt tesznek avatásukon a Szent István-napi állami ünnepségen a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában