10 éve lépett hatályba

2022.01.10. 12:57

Répássy Róbert: az Alaptörvény maradandó értékeket hordoz

Az új alkotmány hatályba lépésének 10. évfordulója alkalmából ünnepi bélyegeket hoztak forgalomba.

Répássy Róbert az Alaptörvény párhuzamaként a Szent Koronát és a Parlament épületét említette. Azt mondta, az Alaptörvény a jogfolytonos történeti alkotmány része, tiszteleg a Szent Korona és az általa kifejezett magyar államiság előtt.

Hozzátette: a több mint 120 éves Parlament épületét a maga korában kritizálták, de idővel a magyar közélet méltó centruma lett. 

A kortárs bírálatok ellenére az Alaptörvény is meg fogja kapni azt az elismerést, amelyet a Parlament, ugyanis az Alaptörvény minden kritika ellenére hordozza az egyetemes és magyar értékeket, védelmezi az emberi jogokat és a szabadságot, tiszteleg a magyar múlt és a történelmi alkotmány előtt.

Hende Csaba (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke arról beszélt, hogy bár a 20. század bővelkedik magyar alkotmányozási kísérletekben, az 1944-es nyilas hatalomátvétellel Magyarország elvesztette szuverenitását, így az után egyetlen alkotmányos szabály, például az 1949-es kommunista alkotmány sem lehetett jogállami.

Bélyegszettet bocsátottak ki az Alaptörvény hatálybalépésének 10. évfordulója alkalmábólForrás: Kovács Attila / MTI

A 1949-es alkotmány örök szégyene az akkori politikai vezetőknek, mert lényegében az 1936-os sztálini alkotmány fordítása volt - jegyezte meg.

A korábbi igazságügyi államtitkár arra figyelmeztetett, hogy 

az 1989-es alkotmányreform sem felelt meg a jogállami követelményeknek egyrészt, mert az ország nem volt szuverén, területén szovjet csapatok állomásoztak, másrészt pedig nem előzte meg szabad választás. Az első igazi lehetőség 2010-ben jött el arra, hogy valóban a múlt, a jelen és jövő magyarjainak szövetségeként jöjjön létre az alkotmány - jelentette ki.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke elmondta, hogy a Magyarország sikerét hosszú távon szolgáló Alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésének 10. évfordulója előtt tisztelegve bélyegszettet bocsátottak ki. Ez tartalmazza az alkalmi bélyegblokk perforált, vágott és egyszínű változatát. A blokkon az Országház belső kupolacsarnoka és a Szent Korona látható. A perforált alapváltozat 50 ezer, a vágott 6500, a harmadik, úgynevezett feketenyomat pedig 2500 példányban jelenik meg. Az első kettő külön-külön is megvásárolható 2010-2010 forintért, a harmadik csak a teljes, exkluzív szett részeként, 8890 forintért.

A rendezvényen bélyegzéssel és aláírással ünnepélyesen forgalomba helyezték a 10 éve lépett hatályba Magyarország Alaptörvénye elnevezésű bélyegszettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában