Semmi egyetértés

2022.01.23. 07:59

Szétfeszíthetik a belső konfliktusok a baloldali összefogást

Jakab Péter és Márki-Zay Péter beszélő viszonyban sincsenek egymással.

Az igazán érzékeny vitákban a hetente ülésező pártelnöki értekezlet illetékes dönteni (ezen jellemzően Márki-Zay is részt vesz), de ott sem sikerül mindig minden konfliktust lezárni – számolt be a szivárványkoalíció pártjai között tapasztalható ellentétekről a balliberális 444.hu nyomán a Magyar Nemzet.

A portál kitér arra is, a pártelnöki értekezletek hangulatát megpecsételi, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje beszélő viszonyban sincsenek már egymással. Érdekes tény, hogy néhány hete még közös fotót töltött fel a két politikus a Facebookra, ezzel bizonygatván, hogy nincs közöttük konfliktus, úgy tűnik, kevés sikerrel.

A portál beszámolója szerint már az előválasztás előtt megromlott Márki-Zay és Jakab kapcsolata, miután Hódmezővásárhely polgármestere nyilvánvalóvá tette, hogy önállóan, az MMM színeiben indul az előválasztáson. Emiatt nem véletlen, hogy Jakab Péter nem szokott részt venni a pártelnökök közös rendezvényein, maga helyett Z. Kárpát Dániel alelnököt küldi nyilvános eseményekre.

Ugyanakkor a portál szerint Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével sem teljesen kiegyensúlyozott Márki-Zay viszonya, főleg miután december elején többen is úgy értették a DK elnökének egyes mondatait, hogy teszteli a többi pártelnököt, látnak-e módot a miniszterelnök-jelölt lecserélésére.

Azonban az országos lista összeállítása is konfliktusforrás lehet a szivárványkoalíció pártjai között.

Január legelején többen is úgy vélték a pártok vezető politikusai közül, hogy napokon belül megszülethet a megállapodás, miután Márki-Zay Péter elfogadta, hogy nem lehet frakciója, nem tehet a listára saját jelölteket. Ám továbbra sincs megállapodás. A portál szerint többen is úgy látják, a DK és a Jobbik blokkolja az alkut, állítólag azért, hogy minél hosszabb ideig maguk mellett tartsák az LMP-t, mivel a zöldpártnak annyira kevés egyéni jelöltje lesz, pláne győzelemre esélyes körzetekben, hogy méretéhez képest bőven kellene kompenzálni listás helyekkel.

Elvi ígéret ugyan van arra, hogy lesz mind a 6 pártnak frakciója, de ahhoz, hogy az LMP teljesen biztosra mehessen, még hiányzik a DK és a Jobbik határozott támogatása.

Az MSZP és a Momentum politikusai úgy látják, a DK és a Jobbik amúgy is előre egyeztet a fontos döntések előtt, és amíg az LMP helyei nincsenek leütve, addig a zöldpárt is velük szavaz, és ezzel már elég erősek, hogy átvigyék az akaratukat.

Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt

– vélekedtek többen is az ellenzéki politikusok közül a portál szerint, utalva Gyurcsány Ferencre, Szabó Gáborra, a Jobbik választmányi elnökére, valamint Ungár Péterre, az LMP titkárára. A DK-s politikusok ezt az elméletet visszautasítják, sőt, a Jobbikkal folytatott külön egyeztetéseket is koholmánynak nevezték.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában