Mi jöhet még?

2022.02.23. 14:05

Diszkriminatívnak minősítették a bukósisak kötelező viselését Seattle-ben

A méltányosság, a rasszizmus és a diszkrimináció elkerülése érdekében visszavonják a bukósisak kötelező használatára vonatkozó szabályozást, mivel a tisztviselők állítása szerint a rendőrség gyakrabban állított meg afroamerikai bicikliseket, mint fehér bőrűeket.

A seattle-i és King megyei egészségügyi tanács (BOH) nemrég méltányossági és diszkriminatív okokra hivatkozva hatályon kívül helyezett egy rendeletet, amely arra kötelezte a kerékpárosokat, hogy viseljenek bukósisakot – írja a V4NA.

A BOH azt állította, hogy „az egészségügyi tanács elé terjesztett adatok azt mutatják, hogy a rendőrség rasszista, és diszkriminatív módon járt el az ellenőrzések során. A Seattle Neighborhood Greenways és a Helmet Law Working Group által összegyűjtött adatok szerint a rendőrség sokkal gyakrabban állított meg fekete bőrű biciklizőket, mint fehéreket a bukósisak hiánya miatt.

„Ezen adatok fényében, és összhangban az Egészségügyi Tanács rasszizmust közegészségügyi válsággá nyilvánításával, 2022. február 17-én az Egészségügyi Tanács hatályon kívül helyezte a kötelező bukósisak viselésére vonatkozó rendeletet. Ugyanakkor ki szeretnénk emelni a sisak fontosságát a súlyos sérülések és halálesetek megelőzésében.”

Az ülésen elfogadott kísérő határozatban az Egészségügyi Tanács hangsúlyozta a biciklik, robogók és más hasonló járművek esetében a sisakhasználat fontosságát, és elkötelezte magát, hogy a közösségi partnerekkel együttműködve bővíti az olcsó és ingyenes sisakokhoz való hozzáférést, oktatást nyújt a sisakbiztonságról, és támogatja a biztonságosabb kerékpáros infrastruktúra fejlesztését.

Sok lakos azonban gyorsan rámutatott, hogy a rendelet visszavonásának hátterében a hajléktalanok védelme áll, akik gyakran lopnak el kerékpárokat városszerte, hogy aztán darabonként eladják őket. A kiadott nyilatkozat is ezt támasztja alá, amely szerint a sisak nélküli kerékpározásért megbírságolt emberek közel fele hajléktalan volt.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában