Betelt a pohár

2022.02.20. 07:25

Kiakadt Király Júlia, nem vállal több nyilvános szereplést Róna Péter államfői jelölése miatt

A volt MNB-alelnök jelezte a miniszterelnök-jelöltnek: nem vállal nyilvános szerepléseket. Hozzátette, hogy egyszerűen mostantól nem fog ráérni.

Főhet a feje Márki-Zay Péternek, legújabban például azért, mert egyik tanácsadója, volt jegybank-alelnök Király Júlia annyira kiakadt Róna Péter államfői jelölésén, hogy nem vállal nyilvános szerepléseket – olvasható a Mandiner cikkében. Ismert, hogy az Oxfordban élő közgazdászt egy hete tette közársaságielnök-jelöltté a hat pártelnök és Márki-Zay Péter, a döntést egyébként Jakab Péter jelentette be hétfőn.

Róna Péter a korábban esélyesebbnek gondolt Iványi Gábor lelkész helyett lesz az ellenzék közös jelöltje a március 10-i államfőválasztáson, és úgy tűnik, ez mély sebeket hagyott az ellenzéki pártok egymás közti viszonyában.

Két napja Gyurcsány Ferenc tőle szokatlanul, a Facebookon vádolt meg ellenzékieket azzal, hogy hamisan szivárogtattak a Telexnek, a portálhoz egyébként helyreigazítással is fordult. Az ok pedig az, hogy a Telex azt írta, hogy Iványi Gábor jelölését a Jobbik meg tudta fúrni, méghozzá úgy, hogy ebben a DK nem akadályozta meg. Ezzel szemben Gyurcsány azt állítja, hogy a DK Iványi Gábor jelölésének elkötelezett támogatója volt.

Külső szemlélőként az bizonyosan látszik, hogy a Jobbiknak lehetett nagy szerepe a metodista lelkész megfúrásában, ezt erősíti az is, hogy Iványi pénteken belerúgott egyet az egykori szélsőjobboldali pártba. Megy tehát a marakodás a baloldalon belül, az ellenzék azt is elrontja, amit nem lehet.

Az ATV.hu szerint Király Júlia sem örül Róna Péter jelöltségének. A portál azt írja hogy az MNB volt alelnöke a miniszterelnök-jelöltnek és az ellenzéki pártok gazdaságpolitikai szakpolitikusainak írott levelében jelentette be ezen a hét hétfőn, hogy a továbbiakban nem vállal nyilvános szereplést az ellenzék kampányában. Ezt azonban nem akarta a nyilvánosságban közölni, mert attól tartott, ártott volna az ellenzéki kampánynak.

Egyszerűen nem fogok ráérni

– fogalmazott levelében Király Júlia.

A levelet Király Júlia hétfő délután írta, a címzett Márki-Zay Péter és a hatpárti ellenzék gazdaságpolitikai döntéshozói. Király Júlia bejelentette, a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli az egyesült ellenzéket, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy az ellenzéki államfőjelölt egy huncut pici gazember.

Király Júlia a döntését indokló levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy Róna Péter őt, mármint Király Júliát személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős hét főbűnös egyikének nevezve őt.

A Mandiner egy korábbi cikkéből kiderül, kiknek ment még neki a baloldali szereplők közül Róna Júlia tíz évvel ezelőtt, Gyurcsány is köztük van.

Király Júlia a levelében egyébként kijelentette, hogy nem akar károkat okozni az egyesült ellenzéknek. Leszögezte, minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva próbál szurkolni azért, hogy megbukjon ez a rendszer.

Király Júlia döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. Annyi kiutat hagyott a helyzetből, hogy kijelentette, amennyiben Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, visszalépése máris felejthető.

Az ATV.hu kereste az egykori MNB-alelnököt, de nem érték el.

Borítókép: MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában