Kormánybuktató szándék

2022.02.11. 16:19

Választást befolyásoló kémek nyomára bukkant a hírszerző szolgálat

Kínai kémek megpróbálták támogatni az ellenzékben lévő ausztrál balközép Munkáspárt jelöltjeit az ausztráliai szövetségi választáson, de tervüket az ausztrál nemzetbiztonsági ügynökség meghiúsította – jelentette több hírforrás pénteken.

A szervezést egy meg nem nevezett üzletember bonyolította le, aki jó kapcsolatokkal rendelkezik Kínában. Az volt a terve, hogy hivatali befolyásért cserébe jelölteket finanszíroz Új-Dél-Wales államban.

Az ausztrál hírszerzés azonban meghiúsította a próbálkozást – jelentette az ausztrál média. Az ügyről további részleteket nem tudni.

A The Sydney Morning Herald és a The Age című ausztrál napilap meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kínai hírszerzés áll a kísérlet mögött.

A májusban esedékes szövetségi választások egyik fő kampánytémája a nemzetbiztonság.

A konzervatív kormánykoalíció a legtöbb közvélemény-kutatás szerint hátrányban van munkáspárti vetélytársával szemben. A konzervatívok nemrég azt állították: Kína szívesebben látna hatalmon egy munkáspárti kormányt Ausztráliában. 

– Megértem, hogy a kormány kétségbeesetten próbálja elterelni az emberek figyelmét, de azt üzenem: a nemzetbiztonság túl fontos ahhoz, hogy belekeverjük a játékba – mondta riportereknek Anthony Albanese munkáspárti elnök .

Albanese leszögezte: biztos benne, hogy egyik jelöltje sem kompromittálódott, mert beszélt Mike Burgesszel, az ausztrál hírszerzés vezetőjével, aki megerősítette, hogy egy jelölttel kapcsolatban sem merültek fel aggályok.

Szerdai beszédében Mike Burgess utalást tett arra, hogy több ország próbálja befolyásolni az ausztrál belpolitikai folyamatokat. Megjegyezte: egy bábjátékos egy meg nem nevezett külföldi kormány számára olyan jelölteket keresett, akik – támogatásért cserébe – a tudtuk nélkül szolgálták volna a külföldi hatalom érdekeit.

Pénteki értesülések szerint a szóban forgó bábjátékos Kína érdekeit képviselte. Az ausztrál hírszerzés és Kína canberrai nagykövetsége sem kommentálta a híreket.

Borítókép: Scott Morrison miniszterelnök és Anthony Albanese, az ellenzék vezére Canberrában 2020. március 22-én / AFP / Mick Tsikas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában