Ukrán válság

2022.03.25. 07:29

Erdogan: közel az orosz-ukrán megegyezés – frissül (videó)

Egy hónapja, 30. napja tart a háború Ukrajna és Oroszország között, a vége még nem látszik.

Cikkünk frissül!

 

Orosz vezérkar: a Donyec-medence nagy része a szakadárok kezére került

A luhanszki szakadár "népköztársaság" területének 93, a donyeckinek pedig az 54 százaléka került a helyi "népi milícia" ellenőrzése alá - jelentette ki Szergej Ruckoj, az orosz fegyveres erők vezérkara fő operatív főcsoportfőnökségének vezetője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

A Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háború első hónapjának mérlegét ismertetve a vezérezredes elmondta, hogy az orosz fegyveres erők blokád alá vették Kijevet, Harkivot, Csernyihivot, Szumit és Mikolajevet, valamint ellenőrzésük alatt tartják Herszon megyét és Zaporizzsja megye nagy részét.

Ruckoj szerint eddig 1351 orosz katona esett el és 3825 sebesült meg. Az ukrán fegyveres erők veszteségét több mint 14 ezer halottban és mintegy 16 ezer sebesültben nevezte meg.
 

Kiéheztetheti Európát az orosz-ukrán háború

Nemcsak Európa, de Afrika és a Közel-Kelet élelmezése is nagyban függ az orosz és az ukrán exporttól, mondta a francia elnök, aki súlyos válságra számít a következő egy-másfél évben.

Ukrajna és Oroszország ugyanis jelentős szereplői a gabonaiparnak, ezért kell felkészítenünk magunkat az ellátmányok drágulására. Egy olyan élelmiszerválság elé nézünk, amire még nem volt precedens - mondta Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek találkozója után, amit a Telex szemlézett.
 

Erdogan: közel az orosz-ukrán megegyezés

A török elnök szerint a főbb pontokban közeledik az orosz és az ukrán fél álláspontja - írta a Fox News.

Recep Tayyip Erdogan szerint az alábbi témákban közel van a megegyezés: Ukrajna semlegessége (vagyis, hogy ne legyen a NATO tagja), a demilitarizálás és kölcsönös biztonsági garanciák, az orosz fél által „nácitlanításnak" nevezett eljárás, valamint az orosz nyelv használata Ukrajnában.


Befogadóközpont Debrecenben, a háború menekültjeinek

Befogadóközpontot alakított ki az orosz-ukrán háború kitörése miatt otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteknek a Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány Debrecenben.

Az intézmény pénteki megnyitóján Kiss Ábel Lukács, az intézmény igazgatója elmondta: a debreceni Erdőspusztán, a Vekeri-tó mellett található Dorcas Kemping és Konferenciaközpont területén megnyílt befogadóközpontban kétszáz menekültet tudnak ellátni hosszabb távon, családonként átlagosan 1-3 hónapon keresztül, ez szükség esetén meghosszabbítható. 
 

Tömegsírokat találtak Mariupolban

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi csoportjának vezetője pénteken közölte, hogy a megfigyelők egyre több információt kaptak az ukrajnai Mariupol bekerített városában lévő tömegsírokról, köztük egy olyanról, amelyben a jelek szerint 200 holttest van - írta a The Guardian.

Egyre több információt kapunk az ott lévő tömegsírokról - mondta Matilda Bogner újságíróknak videokapcsolaton keresztül Ukrajnából, hozzátéve, hogy a bizonyítékok egy része műholdfelvételekről származik.

Sírok Mariupolban
Forrás: Stringer / Anadolu Agency/AFP

 

Káosz Csernyihivben, humanitárius folyosót kér az ukrán miniszterelnök-helyettes

Humanitárius folyosót kér szombatra Csernyihivben az ukrán miniszterelnök-helyettes – írta a The Guardian. 

A portál szerdai tudósítása szerint 150 ezer ember esett csapdába a városban; napok óta nincs áram, a városban már fosztogatnak, káosz uralkodik.

 

Mariupolból érkeztek felvételek

Az ANNA orosz hírügynökség mariupoli felvételei szerint állítólag az ott élők elmondták, hogy a lakásaikat el kellett hagyniuk, amelyeket tüzelőállássá alakított át az ukrán katonaság, mint például az Azov ezred.

Orosz műszaki katonákról készült videó került föl a világhálóra

Az Ukrajnában dolgozó, aknákat és improvizált robbanószereket (IED) hatástalanító orosz műszaki katonák láthatók az alábbi videóban. Megjelennek a használt eszközök is.

Csütörtökön 1200 ukrajnai menekültnek segítettek a BOK Csarnokban

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 1233 menekülőnek segítettek, az éjszakát 168 ember töltötte ott – írja az Origo.

 

Az ukránok azt állítják háromszáz ember halt meg a mariupoli színházban

Ezt a BBC ukrán tisztviselőkre hivatkozva írta meg. A színházat, ahol óvóhely is működött, a múlt szerdán érte találat. 

Eddig állítólag azért nem közöltek számadatot a halálos áldozatokról, mert a romok és a folyamatos bombázás miatt nehéz volt azt ellenőrizni, írta a portál.

Az oroszok tagadták, hogy szándékosan bombázták volna az épületet és ukrán részről sem mutattak be eddig például fényképeket az áldozatokról.

 

Ukrán oldalon is harcolnak oroszellenes csecsenek

Egyes hírek szerint az első csecsen elnökről, Dudajevről elnevezett zászlóaljat a kijevi fronton vetik be az ukránok.

Harkov lakosságának fele elmenekült, fogy a városban az élelmiszer

Harkov város lakosságának mintegy fele elhagyta a várost, de a hátramaradottak számára fogy az élelmiszer – írta a Sky News. 

Főleg az idősek maradtak, sokan közülük járni sem tudnak – mondta Hanna Spitsyna, a Vöröskereszt munkatársa.

Harkovot az orosz erők az invázió kezdete óta ostromolják, a bombázás miatt az emberek metróállomásokon és pincékben kerestek menedéket.

 

Humanitárius folyosót nyitnak Mariupolban

Humanitárius folyosót nyitnak ma Maruipolban – írta a The Guardian. A lakosság autókkal menekülhet az eddig folyamatosan lőtt városból.

 

Motoros rendőr segített kórházba vinni egy ukrán csecsemőt Budapesten

Az édesapa egy sebességmérési akcióban résztvevő közlekedési járőrtől  kért segítséget csütörtök délután a XIV. kerületi Kacsóh Pongrác úton – írja az Origo.

A férfi elmondta, hogy több napja nem pihent, mivel családját menekítette Ukrajnából, és az utazásuk során kisebbik gyermekük belázasodott. A szülők kórházba akarták vinni a hat hónapos csecsemőt, de helyismeret hiányában eltévedtek.

A kétségbeesett családon a budapesti rendőr azonnal segített; motorjával megkülönböztető jelzést használva elvezette az ukrán család autóját a Bethesda gyermekkórházhoz.

 

„Allahu akbar!” – Kadirov csecsen mesterlövészeket küldött csatába

Allahu akbar felkiáltással Ramzan Kadirov, a csecsen köztársaság vezetője új mesterlövész egységet küldött az ukrán csatákban való részvételre – írja a Mandiner.

Az amerikaiak szerint Oroszország meggyengülve kerül ki a háborúból

Oroszország megbánja, hogy megtámadta Ukrajnát – jelentette ki Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatóján újságíróknak. 

– Nagy bizonyossággal úgy gondolom, hogy Oroszország gyengébben kerül ki Ukrajnából, mint ahogyan a konfliktusban részt vett – mondta.

– Katonailag, gazdaságilag, politikailag és geopolitikailag is gyengébb lesz, és elszigeteltebb.

Hozzátette: az oroszok kifogynak a precíziós rakétákból az egy hónapos konfliktus miatt. Kahl azt is elmondta, hogy egy közelgő amerikai stratégiai értékelés akut fenyegetésnek nyilvánítja Oroszországot, de az ország nem jelent olyan hosszú távú kihívást az Egyesült Államok számára, mint Kína.

 

Zelenszkij: ha ezt Oroszország tudta volna, féltek volna idejönni

Az országnak a béke felé kell haladnia, előre kell lépnie – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezúttal is szólt a néphez, megköszönve a hősies kiállást, amivel az országot védik. Úgy fogalmazott:

– Minden egyes nappal közelebb hozzuk a békét, közelebb hozzuk a győzelmet. Mert ebben a háborúban egyszerűen lehetetlen, hogy ne nyerjünk. És így is lesz. És még egy percre sem állhatunk meg. Mert minden perc a sorsunkról, a jövőnkről szól. Arról, hogy élünk-e vagy sem.

Zelenszkij azt mondta:

Ha Oroszország tudta volna, hogy ezzel szembe kell néznie, biztos vagyok benne, hogy féltek volna idejönni.

Ukrajna megnyerheti a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Ukrajna megnyerheti az Oroszországgal vívott háborút, legalábbis abban az értelemben, hogy Oroszország nem lesz képes Ukrajna teljes elfoglalására.

Johnson, aki csütörtökön részt vett a NATO Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján, a tárgyalások után nyilatkozva kijelentette: 

Ukrajna jelenleg komor, nyomorúságos helyzetben van, 

de Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szó szerint fogalma sem volt arról, hogy az ukránok ilyen mértékű ellenállást tanúsítanak az orosz invázióval szemben. A brit kormányfő szerint Putyinnak messze nem sikerült felszámolnia Ukrajnát mint nemzetet, sőt éppen ő az, aki a háborúval megszilárdítja Ukrajna nemzeti mivoltát.

Boris Johnson úgy fogalmazott: az ukrán győzelem lehetősége nem elsősorban úgy értendő, hogy Ukrajna a csatatereken felmorzsolja az orosz hadsereget, hanem nagyobb valószínűséggel úgy, hogy Oroszország számára lehetetlennek bizonyul az ország elfoglalása.

Borítókép: Sűrű fekete füst homályosítja el a Napot egy orosz légicsapást követően Kijevben 2022. március 24-én 6 MTI / AP / Vadim Ghirda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában