Ukrán válság

2022.03.30. 11:32

Bakondi: minden menekültnek segít Magyarország

Eddig 542 ezren érkeztek Magyarországra az ukrajnai háború miatt.

Magyarország segít minden, a háború miatt Ukrajnából menekülőnek, mindent megteszünk a biztoságukért és az ellátásukért, ugyanakkor Magyarország nem küld és nem is enged át fegyvereket a területén – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Bakondi György közölte, eddig 542 ezren érkeztek Magyarországra az ukrajnai háború miatt. Segítünk mindazoknak, akik a háború elől, vagy a háborúból menekülnek hozzánk, és segítünk azoknak is, akik Kárpátalján vagy Ukrajna más területén nagy hiányt szenvednek – mondta, megjegyezve, hogy Magyarország ezt a kettős feladatot példásan teljesítette, a magyar emberek megmutatták a segíteni akarásukat.

Közölte, eddig hárommilliárd forint értékben küldtünk adományokat Ukrajnába.

Bakondi György hangsúlyozta, mindezek mellett Magyarország nem küld és nem is enged át fegyvereket a területén.

Ez elsőrangú magyar nemzetbiztonsági érdek és ebben a NATO álláspontját képviseljük

– fogalmazott, rámutatva arra is, hogy másrészről támogattak minden szankciót, amelyet az Orosz Föderáció ellen vezettek be.

Mint mondta, azt sem támogatja Magyarország, hogy energiahordozókra is kiterjedjen a szankcionálás. Ez is elsőrangú nemzeti érdekünk: ha a gáz nem érkezik meg, az a gazdaság tönkremenetelét, a lakosság ellátásának teljes nehézségét okozná – fejtette ki.

Bakondi György azt mondta, épp ezért nem tudunk úgy segíteni Ukrajnának, hogy közben saját gazdaságunkat és életünket tesszük tönkre. Ez így értelmetlen dolog, nem segítenénk vele az ukránokon.

A déli határon tapasztalható migrációs helyzetről szólva közölte, az idén eddig a 37 ezret is meghaladta az elfogott határsértők száma és 320 embercsempész ellen indult büntetőeljárás. Tavaly ilyenkor az elfogott határsértők száma 21 ezer volt.

Bakondi György azt mondta: nagy az illegális migrációs nyomás a déli határon. Egyre nagyobb arányban vannak afgánok a szírek mellett, illetve indiaiak, akik illegálisan kísérelnek meg bejutni az Európai Unióba – tette hozzá.

 

Borítóképünkön Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában