Védett terület

2022.03.23. 11:50

Karácsony egyszemélyi döntése nyomán építik be az óbudai Mocsárosdűlőt

Egy zuglói alapítvány lovascentrumot akar létesíteni a területen.

Szerdára rendkívüli testületi ülést kezdeményezett az óbudai Mocsárosdűlő ügyével kapcsolatban Bús Balázs. A Fidesz III. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje, a kerület volt polgármestere a Magyar Nemzet megkeresésére részletezte, hogy annak ellenére, hogy az egész területen változtatási tilalom van és zöldövezetté nyilvánították, a főváros engedélyével egy lovascentrumot akarnak ott megépíteni.

 

Bús Balázs úgy fogalmazott: a Mocsárosdűlő védett területéből Karácsony Gergely egyszemélyes döntéssel egy 2,5 hektáros részt pályázat nélkül, fű alatt átjátszott egy Zabszalma nevű zuglói alapítványnak, akik ott lovardát működtetnének. 

A képviselőjelölt kiemelte, hogy ezt úgy tette meg a főváros első embere, hogy sem a helyi önkormányzatot, sem a helyieket nem tájékoztatták erről. 

Bús Balázs hangsúlyozta azt is, hogy egyébként az új lovardához semmilyen közműszolgáltatás nem áll rendelkezésre. Mint mondta, mobil infrastruktúrát és konténer épületeket helyeznének el, azokban lennének a lovak, az öltözők, a mosdók, valamint az irodák is, és a környéken lakók okkal félnek a zajtól, a portól, az ideáramló és parkoló autóktól, a zöldterület megszűnésétől. 

Amúgy a helyszíntől pár száz méterre, nem természetvédelmi területen évtizedek óta működik egy lovarda, az Aranypatkó, ezért nem tudni, mi szükség egy újabbra

– emelte ki Bús Balázs. A képviselőjelölt emlékeztetett arra is, hogy 2018 óta, még az ő vezetése alatt rendelte el és a jelenlegi önkormányzati vezetés helyben is hagyta a Mocsárosdűlő védett területté nyilvánítását.

 

A Mocsárosdűlő ügyéről korábban a Metropol kiemelte, hogy Kiss László III. kerületi polgármester azt állította; még csak kérés sem érkezett hozzá a Mocsárosdűlő beépítése kapcsán, ám ezt megcáfolta többek között Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója is. 

Kiss Lacival megvan a deal, itt pedig lakások lesznek

– mondta Barts a december 3-án közzétett Anonymus-videó szerint. Úgy tudni, a fenti mondat 2021. május 5-én, a fővárosi vagyonkezelő Attila úti épületében hangzott el, ahogy az is, hogy Kiss László már rá is bólintott a beépítésre, és „a terület árazása folyamatban van”. 

A Metropol kiemelte azt is, hogy Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere január 9-én tett közzé egy nyílt levelet Karácsony Gergelynek címezve, amelyben a Mocsárosdűlő megvédését kéri. Ebben leírja, hogy 

Óbuda lakosságát hónapok óta bizonytalanságban tartja a kerület baloldali városvezetése a területtel kapcsolatban, és arra kéri a főpolgármestert, hogy a Mocsárosdűlő teljes egészére terjessze ki a „zöld közpark” besorolást. 

Ugyan tavaly december 20-án a III. kerületi képviselő-testület – a Polgári Frakció javaslatára – a Mocsárosdűlő területének 70 százalékát visszaminősítette természeti területté, azonban 268 000 négyzetméter továbbra is beépíthető. 

A Bús Balázs által kezdeményezett rendkívüli testületi ülés 9 órától kezdődik, a fejleményekről lapunk is beszámol majd. 

Borítókép: Tiltakozók a Mocsárosdűlő parcellázása ellen Óbudán / Bús Balázs / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában