NATO-találkozó

2022.03.31. 13:37

Szijjártó Péter: ez nem a mi háborúnk (videó)

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük Magyarországot - jelentette ki Szijjártó Péter a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő országok (V4, a balti államok, Románia és Bulgária) külügyminisztereinek találkozóján Pozsonyban. Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, területén nem enged át fegyvereket, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Ez nem a mi háborúnk, Magyarország ki akar maradni belőle 

- hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az orosz-ukrán fegyveres konfliktusra utalva, miután a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel tárgyalt csütörtökön Pozsonyban.

Szijjártó Péter a közmédiának nyilatkozva kijelentette: 

Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, területén nem enged át fegyvereket, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését. A magyar kormány érti - tette hozzá -, hogy a fegyverszállítás Ukrajna érdeke, "de ez ellentétes a mi érdekünkkel".

Partnereivel, vagyis az úgynevezett bukaresti kilencekhez tartozó államokkal, Bulgáriával, Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával, Romániával és Szlovákiával együtt Magyarország elítéli a katonai agressziót, és békében és biztonságban szeretne élni - ismertette a tanácskozáson megfogalmazott közös álláspontot a közmédiával Szijjártó Péter.

Hozzátette: a tanácskozáson megismételte a magyar álláspontot, miszerint az orosz-ukrán háború nem Magyarország háborúja és a magyar kormány mindent meg kíván tenni azért, hogy a magyar embereket megvédje ettől a háborútól.

Elmondta: partnereinek is beszámolt arról, hogy a magyar kormány tudomása szerint folyamatos az egyeztetés az ukránok és magyar baloldal között.

Tudjuk azt, hogy megegyezés született, miszerint a baloldal azonnal elkezdené fegyverek szállítását Ukrajnába. Ez számunkra elfogadhatatlan, ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel, Magyarország biztonsági érdekeivel 

- közölte a miniszter. Ugyanis a fegyverszállítás a háborúba történő belesodródás veszélyét hordozná magában - fűzte hozzá.

Közlése szerint értik, hogy Ukrajnának az az érdeke, hogy olyan baloldali kormány legyen Magyarországon, amely megkezdi a fegyverszállítást, a magyar érdek viszont az, hogy biztonságban legyenek a magyar emberek - jelentette ki.

Emlékeztetett: továbbra is erőteljes nyomást tapasztal annak elérésére, hogy az Európai Unió vezessen be szankciókat az orosz kőolaj és földgázszállításokra, ám ez "vörös vonal" Magyarországnak.

Tudja - folytatta - hogy a magyar baloldal megszavazná ezeket a szankciókat, de a kormány nem hajlandó erre, mert akkor a háború árát a magyar emberekkel fizettetnék meg.

A szankciók ugyanis súlyos veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását és a gazdaság működését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Partnereinek arról is beszámolt - mondta -, hogy Magyarországon az ország történetének legnagyobb segélyprogramját hajtják végre. Több száz tonna élelmiszert és higiénés eszközöket tartalmazó szállítmányt juttattak el Ukrajnába, és már 548 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra.

Végül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország tiszteletben tartja azon országok döntését, amelyek szállítanak fegyvert Ukrajnába. Cserébe elvárják, hogy más államok tartsák tiszteletben a fegyverszállításokat kizáró magyar álláspontot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában