Majdnem rekord

2022.03.23. 19:03

Több mint 30 Celsius-fokos volt a napi hőingás

Rendkívül száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, ilyen esetben pedig különösen nagy a napi hőingás, az erős éjszakai lehűlést jóval átlag feletti maximumok követték az országban.

Több mint 30 fokos napi hőingást regisztráltak Magyarországon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerdán.

Mint kifejtették: rendkívül száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, felhő nem volt az égen. A levegő pedig olyannyira száraznak bizonyult, hogy kevéssel 16 óra előtt Sárospatakon 4 százalékig csökkent a levegő relatív nedvességtartalma. Ez is - mint megjegyezték - rekordközeli, de az Északi-középhegység területén másutt is előfordultak a délután folyamán 10 százalék alatti értékek.

Ilyen száraz levegő esetén pedig különösen nagy a napi hőingás, az erős éjszakai lehűlést jóval átlag feletti maximumok követték az országban. A jellemző csúcsérték 19 és 23 Celsius-fok között alakult.

A Zabarban regisztrált mínusz 8,7 fokos minimumhőmérsékletet követően délután 21,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, így a zabari napi hőingás 30,6 foknak adódott, amely majdnem beállította az 1956. február 18-i szamosangyalosi 30,7 fokos hőingást - ismertették.

Az előrejelzés szerint a következő napokban mérséklődnek a hajnali fagyok és erősödik a nappali felmelegedés.

Borítókép: A római katolikus templom a Nógrád megyei Zabarban, ahol reggelre a növényeken megfagyott a dér 2015. október 2-án.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában