Családpolitika

2022.03.09. 10:07

Több mint hetvenezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma

2010-hez képest több mint duplájára nő a bölcsődei férőhelyek száma, és mintegy négyszer annyi településen válik majd elérhetővé.

Több mint hetvenezerre nő a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma Magyarországon – közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár szerdán a Facebook-oldalán.

A kormany.hu cikke szerint – amelyet a bejegyzéshez csatoltak – 2010-hez képest több mint duplájára nő a bölcsődei férőhelyek száma, és mintegy négyszer annyi településen válik majd elérhetővé. 2010-ben 326 magyarországi településen mintegy 32 ezer, ma már 919 településen több mint 55 ezer férőhely van, és további bölcsődék épülnek, bővülnek – írták, hozzátéve: a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében megvalósuló bölcsődefejlesztési pályázatnak köszönhetően újabb mintegy 2700 bölcsődei férőhely jön létre.

Ismertették: a bölcsődefejlesztési program legfőbb célja, hogy a munka és a család közötti egyensúly kialakításában segítsen, és hogy a kisgyermekes szülők munkavállalásának ne legyen akadálya a férőhelyhiány. A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az országban lévő területi egyenlőtlenségek csökkenjenek, és egységes, magas színvonalú bölcsődei ellátás legyen elérhető – hangsúlyozták.

Tudatták azt is, hogy nemcsak a férőhelyek száma nőtt, hanem a bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése is jelentősen javult 2010 óta.

Zsigó Róbertet idézve azt írták: míg a baloldal a kormányzása alatt sorra zárta be a bölcsődéket és két évre csökkentette a gyes időtartamát, addig a Fidesz–KDNP vezette kormány három évre hosszabbította a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) időtartamát.

A gyermekgondozási díj (gyed) extra 2014-es bevezetése óta a munkabér mellett a családtámogatást is megkapják a szülők, a nagyszülői gyed bevezetése óta pedig már az édesanyákon és az édesapákon kívül a nagyszülők is otthon maradhatnak gyeden a kisgyermekekkel, ha a család úgy dönt – emlékeztetett az államtitkár, hozzáfűzve: tavaly július 1-jétől az édesanyák a gyermek féléves koráig több pénzt kaphatnak kézhez, mint a gyermekvállalást megelőző időszakban.

A cikk szerint Zsigó Róbert közölte azt is: a kormány az elmúlt években több mint 177 milliárd forintot fordított magyarországi és európai uniós forrásból a bölcsődei ellátás fejlesztésére, így különösen a férőhelyek bővítésére és korszerűsítésére, a 2021–2027 közötti fejlesztési időszakban pedig további csaknem 100 milliárd forint összegű fejlesztési forrás lesz elérhető komplex bölcsődefejlesztésre.

A bölcsődefejlesztések kiterjesztése a választás szabadságát adja a kisgyermekes magyar családoknak.

Magyarország így a gyermekes családok megbecsülésében is előre megy, nem hátra

– olvasható a kormany.hu-n.

Láng Zsolt, a Fidesz budapesti választmányi elnöke a kormánypárt fővárosi szervezetének Facebook-oldalán közzétett videóban arról számolt be, hogy négy budapesti önkormányzat és két egyházi intézmény 5 milliárd 350 millió forint értékben nyert forrást a kormány bölcsődei férőhelyek bővítésére kiírt pályázatán, amelyet az európai uniós helyreállítási alapot előfinanszírozva hirdettek meg. A fővárosban ezzel 370 új férőhely jöhet létre – tudatta.

Kiemelte, hogy a döntés nem pártpolitikai alapon történt, hiszen például a baloldali vezetésű II. kerület mintegy félmilliárd forintot nyert.

Ha a magyar kormányon múlik, akkor Budapest is előre megy, nem hátra

– mondta Láng Zsolt.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában