Egyértelmű okok

2022.04.19. 21:28

Jobb ma Magyarországon élni, mint 12 évvel ezelőtt

A választási győzelem egyik oka a kormányzati teljesítményben, míg a másik része az ellenzék gyengeségében keresendő – fogalmazott Gulyás Gergely Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. A legutóbbi adásban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei, melyben szó esett a Fidesz–KDNP győzelmének okairól, a választás és a népszavazás eredményeinek elemzéséről, valamint az új kormány megalakulásának lehetőségeiről is.

A kormánypártok elsöprő választási győzelme Gulyás Gergely szerint azzal magyarázható, hogy 

az emberek többsége nem politikafogyasztással tölti a mindennapjait, hanem a realitással foglalkozik: azzal az egyszerű, de fontos ténnyel, hogy jobb ma Magyarországon élni, mint 12 évvel ezelőtt.

„A baloldal azt rontotta el, hogy olyan hazugságokkal bombázta a kormányt, ami nagyon távol áll a mindennapi élet valóságától. A Gyurcsány-Bajnai korszak 3,6 millió munkavállalójához képest ma 4,7 millió embernek van munkája Magyarországon. Sőt, ma magasabb a minimálbér összege, mint Gyurcsány Ferenc vezetése alatt a legmagasabb átlagbér volt” – foglalta össze a Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt 12 év kormányzati tevékenységét - írja a Magyar Nemzet.

Szánthó Miklós arról beszélt, hogy „2010 óta minden választás során az volt az elemzői mondás, hogy a Fidesz-KDNP elérte a bővülési maximumot – azonban most, 12 év után mégis azt látjuk, hogy még tovább nőtt a kormánypártok támogatói köre. Soha nem szavaztak még Magyarországon annyian egy politikai erőre, mint most”. 

Ha az egyéni választókerületi eredményeket nézzük, elmondható, hogy a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest majdnem hússzal tudták növelni a kormánypártok azon győzelmeik számát, ahol több mint 50 százalék feletti győzelmet aratott a jobboldali jelölt. Emellett a 106 egyéni választókerületből 102-ben erősödött is a Fidesz-KDNP jelöltje a 2018-as választáshoz képest

 – elemezte a választási eredményeket a Központ igazgatója. Gulyás Gergely hozzátette, hogy „fontos kiemelni azt is, hogy

Budapesten több mint 4 százalékot erősödtek a kormánypártok, míg, ha az összellenzék teljesítményét nézzük, ők 9,5 százalékot veszítettek támogatottságukból.

A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatosan Szánthó Miklós elmondta, hogy „az érvénytelenség ellenére nem mehetünk el amellett, hogy 3,6 millió választópolgár szavazott nemmel. Ez hatalmas siker, hiszen 1990 óta nem voksoltak ennyien egy irányba Magyarországon egy referendum során”. Gulyás Gergely kiemelte, hogy 

az ellenzék szavazótáborából mintegy 300 ezren szintén nemmel válaszoltak a kérdésekre. 

„Ez is arról tanúskodik, hogy a gyermekvédelem kérdése nem aberrált és ostoba dolog, hanem társadalmi konszenzus tárgya az, hogy a gyermekek világnézeti és szexuális nevelésének joga csak a szülőket illesse meg”. Az új kormány megalakulásáról a miniszter úgy fogalmazott, hogy „jelenleg abban a szakaszban vagyunk, amikor a kormány szerkezetéről kell dönteni, csak ezután következnek majd a személyi kérdések. A választás eredménye azt igazolta, hogy a kormányzat jelenlegi működési formája bevált, de van néhány olyan terület, ahol lesznek strukturális változtatások. Jó esély van arra, hogy erről a májusi alakuló ülésig döntés szülessen”.

Az április 19-i adást ITT hallgathatja meg.

Borítókép: Egy nő leadja szavazatát a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában