Ukrán válság

2022.04.02. 07:19

Orosz-ukrán háború: Törökországban találkozhat Putyin és Zelenszkij, stratégiát válthat az orosz hadsereg (videó)

Élő közvetítés az orosz–ukrán háború 38. napjáról.

Kivonultak az oroszok a kijevi térségből

Az ukrán helyettes védelmi miniszter szerint az ukrán hadsereg visszafoglalta a teljes kijevi régiót.

Törökországban találkozhat Putyin és Zelenszkij

Az Interfax-Ukrajna szerint valószínűleg Törökország lesz az a hely, ahol Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketárgyalások céljából találkozik.

Tayyip Erdogan török elnök pénteken felhívta Putyint és Zelenszkijt, "úgy tűnt, hogy készek a közeljövőben találkozót szervezni" - mondta David Arakhamia - írja a The Guardian
 

Az orosz milliárdos szerint hónapokig tart még a háború

Oleg Deripaska orosz milliárdos szerint az ukrajnai háború akár hónapokig is eltarthat.

Sajnos, még messze vagyunk ennek a konfliktusnak a végétől, a tárgyalásoknak tempójából ítélve a béke sajnos nem fog bekövetkezni az elkövetkező hónapokban.

- írja a Meduza.io

Tüzérségi csapás ért egy ipari létesítményt Sepetyivka közelében

Az orosz hadsereg tüzérségi csapást mért egy ipari létesítményre az ukrajnai Hmelnickij régióban fekvő Sepetyivka város közelében. Ezt Szergej Gamaly, a terület közigazgatási vezetője jelentette be.

Elmondása szerint a létesítményben 15 ember tartózkodott. A támadásnak nincsenek áldozatai - írja a Meduza.io

Kórházat ért találat, azonnal evakuálni kell a dolgozókat

Orosz csapatok lőttek egy kórházat Balakliya városában - közölte a harkivi terület közigazgatási vezetője, Oleg Szinegubov.

Azonnali evakuálásra szorulnak a betegek és a személyzet, mintegy hetven emberről van szó
- írta.

Szinegubov később kiegészítette az elmondottakat. Közölte, hogy Balakliya városát orosz csapatok szállták meg, a város polgármestere pedig "együttműködik a megszállókkal" - írja a Meduza.io

 

Vizsgálja Oroszország az ukrán biolaborok tevékenységét

Az orosz parlament bizottságot hozott létre "az ukrajnai biolaboratóriumok tevékenységének kivizsgálására".

A bizottság március 31-én kezdte meg munkáját, és szinte azonnal felfedezett "egy lehetséges bakteriológiai szabotázsra utaló jeleket" az egyik luhanszki iskolában - írja a Meduza.io

Megérkeztek Zaporizzsjába a mariupoli menekültek

Buszokkal megérkeztek Zaporizzsjába a délkelet-ukrajnai ostromlott Mariupolból kimenekített emberek péntek este – számolt be a Hirado.hu az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

A konvoj azokat a mariupoli lakosokat szállította, akiknek sikerült eljutniuk az orosz erők által elfoglalt Bergyanszk városába. Többen is elmondták, hogy

15 KILOMÉTERT VAGY MÉG TÖBBET KELLETT GYALOGOLNIUK, HOGY ELHAGYJÁK A VÁROST, MIELŐTT EGY JÁRMŰVET TALÁLTAK VOLNA, HOGY FOLYTATHASSÁK AZ ÚTJUKAT.

A átlagos esetben háromórás út így 12 óráig tartott.

Sok menekült visszatért Ukrajnába

620 ezer menekült tért vissza eddig Ukrajnába, közölte a The Kyiv Independent.

A háború első heteiben a legtöbb hazatérő férfi volt, de mostanra egyre több nő és gyerek tér vissza az országba. 

Stratégiát válthat az orosz hadsereg

Oroszország célja Herszon és Luhanszk megyék teljes elfoglalása - írja a Kyiv Independent. Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint Oroszország azt tervezi, hogy bekeríti az ukrán hadsereget az ország keleti részén.

A vezérkar úgy gondolja, hogy az ukrán csapatok fellépésének megakadályozása érdekében az orosz erők külön vonalat tartanak majd fenn Kijev és Csernyihiv térségében, míg a határ menti területeken az orosz légvédelmi rendszert építik ki - írja a Meduza.io.

Több várost visszafoglalhattak az ukránok

Több mint 30 települést vettek vissza az orosz erőktől Kijev környékén 

- írja a Sky News.

A portál felidézte, hogy a visszafoglalt városok között van többek között Bucsa és Brovari, valamint Hosztomel repülőtere is. Utóbbiból az orosz csapatok kivonulását a brit védelmi minisztérium is megerősítette.

Több mint 400 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken
 

A fővárosi BOK csarnokban megnyitott humanitárius tranzitponton pénteken 438 ukrajnai menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak; az éjszakát 161 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton a Facebook-oldalán.

Kiemelték, hogy a csaknem 4400 alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én.
Forrás: Balogh Zoltán / MTI


A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre külön buszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - olvasható a kormányhivatal közösségi oldalán.
 

Visszafoglalhattak egy fontos várost az ukránok
 

Visszafoglalták az ukránok a Kijevtől alig 19 km-re lévő Brovari városát az oroszoktól - írja ukrán tisztviselőkre hivatkozva a Sky News.

A város polgármestere a tévében azt mondta, "az orosz megszállók mára gyakorlatilag egész Brovari területét elhagyták", majd hozzáette: hogy jelenleg a környék aknamentesítése zajlik.
 

Megtalálták az eltűnt fotóriporter holttestét Kijevben
 

Maks Levin március 13-án tűnt el az egyik társával együtt, amikor Kijevben forgattak. Családja és kollégái azóta nem tudtak róla semmit, eltűntként keresték. A SkyNews írta meg, hogy a férfi holttestét megtalálták, társa viszont még nem került elő.

Mint a portál is megjegyezte, nem Maks Levin az első újságíró, aki meghalt Ukrajnában. Jevhenij Sakun ukrán újságíró akkor halt meg, amikor hetekkel ezelőtt orosz légicsapás érte a kijevi tévétornyot; másik három újságírót pedig autójában lőttek le orosz katonák.
 

Szinte semmi sem maradt ebből a Kijev melletti városból
 

Borodianka városában készültek ezek a felvételek. Szinte egyetlen épen maradt épületet sem lehet látni.

Véget érhetnek a közös űrprojektek a Nemzetközi Űrállomáson
 

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az Oroszország elleni szankciók célja "az orosz gazdaság megfojtása, népünk kétségbeesésbe kergetése és éhínségbe taszítása, országunk térdre kényszerítése". Hozzátette: (ezek az intézkedések) "nem fognak sikerrel járni, de a szándékok egyértelműek. Ezért azt hiszem, hogy a Nemzetközi Űrállomás és más projektek partnerei közötti normális kapcsolatok helyreállítása csakis az illegális szankciók teljes és feltétel nélküli megszüntetésével lehetséges
- hangoztatta Rogozin.

A feszültségek ellenére egy amerikai űrhajós és két orosz kozmonauta szerdán biztonságosan leszállt Kazahsztánban, miután ugyanazon űrkapszula fedélzetén elhagyták a nemzetközi űrállomást.

Mark Vande Hei amerikai (b) és Anton Skaplerov (k) és Pjotr Dubrov orosz ûrhajósok a Szojúz MSz-19-es orosz űrkapszulában, miután földet értek a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében 2022. március 30-án. 
Forrás: Bill Ingalls / MTI/AP/NASA


Az Európai Űrügynökség a múlt hónapban közölte, hogy felfüggesztette az ExoMars orosz-európai programot, és alternatívát keres négy másik programhoz az ukrajnai orosz offenzíva miatt. A küldetés célja az élet jeleinek keresése lett volna a Mars felszínén.
 

Egy kijevi csata helyszíne
 

A BILD német lap riportere készítette az alábbi videót a megsemmisített orosz tankokról a visszafoglalt kijevi területek egyikén. 

 

Evakuálás közben meghalt az ukrán miniszterelnök-helyettes férje
 

Meghalt Olga Sztefanyisina, az európai integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes férje, miközben civileket menekítettek Csernyihiv városából - közölte Lesia Vasylenko parlamenti képviselő a közösségi oldalán.

Evakuációs útvonalakat nyitnak Mariupolból
 

Hét humanitárius folyosót nyitnak ma, hogy a civilek biztonságban elhagyhassák a bombázott ukrán városokat, jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az evakuációs útvonalak listáján a folyamatos ostrom alatt tartott Mariupol is szerepel, ahol hete óta 100 ezer ember vár arra, hogy biztonságban elhagyhassa a várost - írja a Sky News.

158 gyerek halt meg a háború kezdete óta
 

158 gyerek halt meg és 254 sérült meg a háború kezdete óta az ukrán legfőbb ügyész hivatala szerint. A Telegramon közölt adatokhoz hozzátették, hogy ezek nem a végleges számok, mivel több helyről nem tudnak pontos információkhoz hozzájutni, főleg Mariupolból - írja a The Guardian. 
 

Folytatódtak az orosz erők heves támadásai az ukrajnai nagyvárosok ellen
 

Folytatódtak az orosz erők heves támadásai Ukrajnában szombaton kora reggel, az ukrán hatóságok több nagyváros elleni orosz rakétatűzről számoltak be.

Rakéták csapódtak be kora reggel két közép-ukrajnai városba, megrongálva az infrastruktúrát és lakóépületeket - közölte a poltavai régió vezetője. Dmitro Lunin egy online bejegyzésben azt írta, legalább négy rakéta csapódott be két infrastrukturális objektumba Poltavában. Hozzátette, hogy előzetes információk szerint három ellenséges repülőgép támadta Kremencsuk ipari létesítményeit.

Poltava város a Kijevtől keletre fekvő Poltava régió fővárosa, Kremencsuk pedig a térség egyik nagyvárosa.

Az ukrán fővárostól, Kijevtől délkeletre fekvő Dnipro városában két-három heves robbanást hallottak - jelentette az Ukrajinszka Pravda portál a regionális közigazgatásra hivatkozva.

Rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Krivij Rih város környékét. Egy gázállomás kigyulladt - közölte a helyi katonai közigazgatás vezetője, Olekszandr Vilkul. Beszámolója szerint az orosz erők Grad típusú rakétavetőket vetettek be.

A Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárost péntek este szintén rakétatámadás érte.


Mint minden, a harci övezetekből érkező jelentés, ez az információ sem volt független forrásból ellenőrizhető.

Oroszország cáfolja, hogy civileket célzott volna meg a háborúban, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én indított, és a második világháború óta a legnagyobb európai állam elleni támadást "különleges katonai műveletnek" nevezte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy erőteljes orosz támadásokra számít országa keleti részén. Orosz katonák érkeznek a Donyec-medencébe, Harkiv város irányába is - tette hozzá az államfő egy videóbeszédben. "A helyzet országunk keleti részén továbbra is nagyon nehéz" - fogalmazott.

Ezzel egy időben várhatóan folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések. Victoria Nuland amerikai politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár szombaton Európába érkezik, hogy koordinálja az Ukrajna elleni erőszakos orosz fellépésre adandó válaszlépéseket.


A magas rangú diplomata várhatóan Franciaországba, Németországba, Törökországba, Görögországba és Ciprusra látogat - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

ORFK: több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken
 

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5453 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5949-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 1012 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek a rendelkezésre álló idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy az ukrajnai háború elől pénteken 814 ember, köztük 297 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Hozzátették: a fővárosi és vidéki szálláshelyeken 24 ember, köztük 13 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában segít a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.
 

Súlyos harcokról számoltak be az ukránok
 

Az ukrán hadsereg arról számolt, hogy pénteken 9 orosz támadást vertek vissza, közben elpusztítottak 8 tankot, 44 páncélozott járművet, 16 egyéb járművet, és 10 tüzérségi rendszert. A Telegramon azt is írták, hogy az oroszok sikertelenül próbáltak meg Odessza infrastruktúrájának kritikus pontjait támadni - írja a The Guardian.
 

Szombaton újra megpróbál civileket evakuálni Mariupolból a Vöröskereszt
 

Szombaton újra megpróbál civileket evakuálni Mariupolból a Vöröskereszt - írja a Reuters. A szervezet pénteken egy 54 buszból álló konvojt akart bejuttatni az ostromlott városba, de a körülmények nem voltak elég biztonságosak, ezért vissza kellett fordulniuk.

Mariupolban még körülbelül 100 ezer civil vár arra, hogy evakuálják - írja a Sky News.

Lakosok sétálnak a Donyecki Népköztársaságban, Mariupolban egy ágyúzások következtében megsemmisült lakóépület előtt
Forrás: Ilya Pitalev / Sputnik/AFP

Az amerikai kormány 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának
 

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette pénteken, hogy 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának azon felül, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már megígért neki.

Az új védelmi segélycsomagban különböző drónok, rakétarendszerek, páncélozott járművek, lőszer, éjjellátó berendezések, titkosított kommunikációs eszközök, gépfegyverek, orvosi felszerelések és műholdkép-szolgáltatás szerepel.

Washington ezt megelőzően a háború kezdete óta már ígért 1,65 milliárd dollár értékű fegyvert Ukrajnának, a tavalyi év eleje - a Biden-kormány hivatalba lépése - óta pedig az Ukrajnának adott amerikai katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd dollárt.

Az új ígéret teljesítésére azonban várni kell, mert ezekre a fegyverekre Washington még csak most adja le a megrendelést a gyártóknak - olvasható a közleményben, valamint az is, hogy Washington szövetségeseivel közösen folyamatosan méri fel, hogy Ukrajnának milyen további fegyverekre van szüksége.

Joe Biden amerikai elnök közölte ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel szerdai telefonbeszélgetésükben, hogy az Egyesült Államok kész az ukrán kormánynak további 500 millió dollárt (164,6 milliárd forint) adni közvetlen költségvetési támogatás formájában - emlékeztetett az AP hírügynökség.

Zelenszkij a Twitteren azt írta, hogy közel egy órán át tárgyalt Bidennel, és beszéltek "konkrét védelmi támogatásról, megerősített szankciócsomagról, makroszintű pénzügyi és humanitárius segítségnyújtásról". Ezenfelül Zelenszkij tájékoztatta Bident Ukrajna Oroszországgal folytatott tárgyalásainak állásáról, továbbá az aktuális harctéri helyzetről.

A The York Times című amerikai lap azt jelentette péntek este egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt szovjet gyártmányú harckocsikat akar átadni Ukrajnának a keleti Donbasz régióban várható heves harcokhoz. Az illető szerint ezt Zelenszkij kérte. Azt nem árulta el, hogy hány harckocsiról volna szó, és mely országok adnák.

A Pentagon nem válaszolt a Reutersnek a lapértesülést firtató kérdésére.
 

Zelenszkij: pénteken több mint hatezer civilt sikerült kimenekíteni három régióból
 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette péntek éjjeli szokásos videoüzenetében, hogy az eltelt egy nap során több mint hatezer civilt tudtak kimenekíteni Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupol városból, mert ezeken a helyeken működtek a humanitárius folyosók.

Pénteken megérkezett az ukrán hadsereg ellenőrizte Zaporizzsjába több tucatnyi autóbusz, tele mariupoli civilekkel - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. A hírügynökség megjegyezte: nem lehet tudni, hogy Zelenszkij adataiban benne van-e ez a sok száz ember.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes azt közölte egy videofelvétellel alátámasztva, hogy 42 busz érkezett Zaporizzsjába, a tudósító 30-at tudott összeszámolni. Olyan mariupoliakról van szó, akik előtte saját járműveiken el tudtak jutni az orosz kézen lévő Berdjanszkba, egy köztes településre. Az oroszok Berdjanszkban szállították őket buszokra.

Az ukrán légierő továbbra is ellenőrzése alatt tartja az ország légterét, a támadó orosz erők sikertelenül próbálják felszámolni a légierőt - közölte péntek este Mikola Olescsuk altábornagy, a fegyvernem parancsnoka közleményben. Az orosz hadsereg kevésbé támad harci gépekkel és bombázókkal, inkább a távolból rakétákkal - tette hozzá. Olescsuk modern fegyvereket kért az ország nyugati szövetségeseitől, köztük harci gépeket, légvédelmi rakétákat.

A dpa hírügynökség megjegyezte, hogy a tábornok kijelentéseinek helytállóságát független forrásból egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában