Tehetséggondozás

2022.05.24. 14:45

Már lehet pályázni a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramra

A program az első külföldi diploma megszerzését támogatja, és teljes körű finanszírozást biztosít, beleértve a tandíjat, a szállást, az utazást és a megélhetési költségeket is.

Keddtől lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának B komponensére - jelentette be a központ ügyvezetője Budapesten, sajtótájékoztatón.

Lantos Krisztina közölte, hogy sikeres felvételi után 17-23 éves fiatalok a világ 67 legrangosabb egyetemén tanuláshoz kaphatnak támogatást, évente akár 27 millió forintot. Az ösztöndíj mértéke attól függ, hogy melyik országba megy a hallgató.

A program az első külföldi diploma megszerzését támogatja, és teljes körű finanszírozást biztosít, beleértve a tandíjat, a szállást, az utazást és a megélhetési költségeket is. A következő tanévre a benyújtási határidő június 13-a - mondta Lantos Krisztina.

Az ügyvezető a világon egyedülállónak nevezte a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramot, amelyre a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően immár harmadszorra írnak ki pályázatot.

Úgy vélekedett, hogy a kiemelkedően tehetséges emberek kiemelkedő támogatást érdemelnek.

Az ösztöndíjat azok nyerhetik el, akik vállalják, hogy tanulmányaik befejezése után Magyarországon hasznosítják a tudásukat.

Legfeljebb huszonöten kaphatnak támogatást, a pályázatokat várhatóan július 8-áig bírálják el.

Részletes információk az ntk.hu oldalon olvashatóak - közölte Lantos Krisztina.

Jelenleg 47 magyar fiatal tanul a világ legrangosabb egyetemein az ösztöndíjjal - emelte ki.

Úgy fogalmazott, hogy a "stipisek" a jövőben is meghatározóak lesznek, gazdagabbá tehetik a társadalmat.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy különleges a kiválasztási folyamat, amelyet úgynevezett instruktorok segítenek.

Lantos Krisztina azt hangoztatta, hogy a magyar tehetséggondozás egyik mérföldkövéről van szó.

Miklósa Erika operaénekes, a program egyik instruktora úgy fogalmazott, hogy a legértékesebb nemzeti vagyon a tehetség, ez a jövő kulcsa.

Azt mondta, hogy amikor ő végzett a gimnáziumban, még nem igazán voltak ilyen lehetőségek, nem lehetett külföldre menni. Bár neki szerencséje volt, sok tehetség elkallódhatott - tette hozzá.

A kiválasztási táborban váratlan helyzetekbe hozzák a pályázókat, így kiderül, hogy milyen emberek - emelte ki Miklósa Erika.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b3) és Dávid Kornél kosárlabdázó (j3) a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborának résztvevőivel 2021. július 2-án. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában