Növekvő érdeklődés

2022.05.05. 13:18

Negyven diák nyert ösztöndíjat külföldi felsőoktatási intézménybe történő felvételi eljárásához

Az ösztöndíjprogram 2019 óta támogatja azokat a 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges, Magyaroroszágon és határon túl élő magyar fiatalokat, akik neves külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Negyven diák nyert támogatást a Stipendium Peregrinum ösztöndíj azon részén, amely a tehetséges fiatalok legrangosabb külföldi felsőoktatási intézmények felvételi eljárásában történő részvételét támogatja - közölte a Nemzeti Tehetség Központ csütörtökön.

A közlemény szerint az ösztöndíjprogram 2019 óta támogatja azokat a 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges, Magyaroroszágon és határon túl élő magyar fiatalokat, akik neves külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A tavaly novemberben meghirdetett pályázatra, amelyre április 15-ig lehetett jelentkezni, 70 diák 92 pályázatot adott be. A diákok idén is 700 ezer forintig igényelhettek vissza nem térítendő támogatást többek között a felvételi eljárás, a nemzetközi nyelvvizsga díjára és utazási költségre - ismertették, hozzátéve: az ösztöndíj a fiatalok - elsősorban személyesen történő - külföldi felvételi költségeinek finanszírozását segíti a 2022/2023-as tanévre, ami pályázatonként átlagosan 136 ezer forint támogatást jelent a nyerteseknek.

Kiemelték, hogy az ösztöndíjprogram indulása óta 55 százalékkal emelkedett a pályázók száma, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok érdeklődnek a támogatás iránt, és egyre nagyobb motivációt éreznek, hogy a világ legrangosabb külföldi felsőoktatási intézményeibe felvételizzenek.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg a Nemzeti Tehetség Program keretében. Jelenleg 47 diák tanul az ösztöndíjjal neves külföldi felsőoktatási intézményekben - írták.

Kitértek arra is: a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram tanulmányi költségeket fedező részére várhatóan május végén hirdetik meg a pályázatot. A diákok külföldi tanulmányaik teljes költségeire - tandíj, lakhatási és megélhetési költségek - pályázhatnak.

Az ösztöndíjprogram részleteiről és a támogatás lehetőségeiről további információk a https://ntk.hu/stipendium-peregrinum/ oldalon találhatók.

Borítókép: A Stipendium Peregrinum szakmai kiválasztó táborának résztvevői Balatonszárszón 2021. július 2-án. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában