Emberi méltóság

2022.05.10. 23:27

Nem először provokál botrányos karikatúrával a Népszava

A Népszava hétvégi mellékletében megjelent, Orbán Viktort fekélyként ábrázoló karikatúra nem az első példa a hazai balliberális média történetében arra, amikor rendszerkritika megfogalmazása helyett páros lábbal tiporják az emberi méltóságot. Míg a Magyar Nemzeti Médiaszövetség vizsgálatot indítana, addig a baloldali médiumok és jogvédő szervezeteik hallgatnak.

Vizsgálatot követel a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNSZ) a Népszava hétvégi számában megjelent, botrányos Orbán Viktor-karikatúra miatt. Weisz Bélának a miniszterelnököt egyszerűen randa, gyógyíthatatlan fekélynek nevező, tréfásnak szánt otromba gúnyrajza kapcsán a médiaszövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy a Népszava egy másik szerzője, Ferincz Jenő következmények nélkül buzdított a Fidesz kiirtására egy nagykanizsai közgyűlésen, ahol Balogh László polgármester beszédét két transzparenst tartva zavarta meg, az egyiken a kormánypártot egy betegséghez hasonlította.

A Fidesz egy olyan súlyosan fertőző góc a társadalom testén és Nagykanizsa testén, amit radikálisan ki kell irtani – állt a szerző magasba emelt tábláján.

Az MNSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a baloldali médiumok és jogvédők korábban Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök pere után azt kérték számon, hogy miként lehet egy baloldali politikust kullancshoz hasonlítani, és hitleri időket vizionáltak a Magyar Nemzetben megjelent írás miatt, most hallgatnak.

Weisz Béla Magyarország miniszterelnökét fekélyként ábrázoló karikatúrája nem az első eset, hogy a keresztény szimbólumokon, a kormányon vagy annak tagjain gúnyolódnak a baloldali médiában.

Annak ellenére, hogy az alaptörvény rögzíti: a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat – egyebek mellett – a vallási közösségek méltóságának a megsértésére, a Népszava 2020 áprilisában Krisztus-gyalázó karikatúrát jelentetett meg.

Pápai Gábor, a Népszava rajzolója Müller Cecília tiszti főorvost a kereszten függő Krisztus mellett ábrázolta, Alapbetegsége függőséget okozott felirattal. A botrányos karikatúrát ráadásul a Magyar Újságírók Szövetségének karikaturista-szakosztálya a 2020-as év legjobb rajzának ítélte. A Vejkey Imre KDNP frakcióvezető-helyettes által benyújtott bírósági kereset előszöri elutasítása után úgy tűnt,  a keresztények erkölcsi és szellemi üldöztetésének, megsértésének szinte semmilyen jogi következménye sincs, azonban 2021 júniusában a kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes másodfokon mégis pert nyert a Népszava ellen.

Pápai korábban, 2017-ben egy Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettest ábrázoló karikatúrával is provokálta a keresztényeket, amelyen a KDNP elnöke Soros Györgyön próbál egy rózsafüzérrel ördögűzést végezni.

A ballib médiában megjelenő ízléstelen élcelődés további példája volt a HVG 2014-es karácsonyi címlapja is, amikor a hetilap december 20-i számának borítóképén Gerard von Honthorst A pásztorok imádása című, 1622-es festményének átalakított változata szerepelt, azonban a Szent Család, valamint a pásztorok helyett kormánypárti politikusokat és közéleti szereplőket jelenítettek meg, akik a Megváltó helyén szerepeltetett pénz előtt hódoltak.

Ahogyan azt a médiaszövetség is kifogásolta, a baloldali médiumok és különböző ernyőszervezeteik egyelőre nem nyilatkoztak sem a Fidesz kiirtásáról szóló táblák, sem Orbán Viktor fekélyhez hasonlításának botrányáról, illetve arról, hogy miért nem látták megvalósulni az emberi méltóság sérelmét, ahogy azt Szabó Tímea esetében vélelmezték. 

Borítókép: A botrányos karikatúra (Fotó: Népszava)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában