Eredményes kalapozás

2022.06.13. 10:14

Adófelajánlásokra hajt Iványi hálózata

Nem volt hiábavaló a baloldali politika által keltett hírverés, jól szerepelt ugyanis az Orbán-ellenes lelkész „egyháza” az egy százalékokért folytatott versenyben. Ha mindez nem lenne elég, egy sor, Iványi Gáborhoz köthető alapítvány gyűjti a felajánlásokat évről évre.

Tavaly az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) visszakapta a technikai számát, így nemrég a vallási tevékenységet végző szervezet számára már sorozatban másodszor ajánlhatták fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát a magyar polgárok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021-re vonatkozó beszámolójából kiderül, Iványiék nem hiába csaptak óriá­si purparlét a nyilvánosságban az elmúlt években, az őket övező figyelem ugyanis a felajánlások mértékében is megmutatkozott - írja a Magyar Nemzet.

A NAV által közzétett dokumentumból ugyanis kiderül, hogy a MET körülbelül 316 millió forintot kalapozott össze majdnem negyvenezer felajánlótól 2021-ben. Ezzel a technikai számmal rendelkező szervezetek közül az ötödik helyre kerültek abban az évben, maguk mögé utasítva a Hit Gyülekezetét, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget (EMIH) is. A Magyarországi Metodista Egyház viszont mindeközben körülbelül 15 millió forintnyi egy százalékot gyűjtött össze. Ezt azért érdemes külön megjegyezni, mert Iványiékat szokás metodistának nevezni, ám a metodista világszervezet nem tartja őket annak.

Mint ismert, a MET-nek évekig nem volt technikai száma, amelyre az egyházi egy százalékot fel lehetett volna ajánlani, mivel Iványi szervezete a magyar szabályozás szerint nem minősül egyháznak. A MET ennek ellenére jogosult lett volna ezekre a felajánlásokra, ugyanis ez vallási tevékenységet végző szervezeteknek is jár, csakhogy Iványi Gábor nem volt hajlandó kérvényezni az adóhatóságnál, hogy kapjanak technikai számot. A lelkész ezt azzal magyarázta, hogy a kérvénnyel elismerték volna, hogy a MET nem egyház, csak vallási tevékenységet végző egyesület.

Ám az Orbán-ellenes lelkész tevékenységét nem csak az egyházi egy százalékkal lehet támogatni. Ott van ugyanis Iványi Oltalom Karitatív Egyesülete is, amely a civil szervezeteknek felajánlható egy százalékokból részesülhet, és amelynek több mint 45 millió forintot utaltak ki a 2021-ben felajánlott egy százalékokból.

A NAV beszámolójából az is kiderül, hogy 245 ezer forintot visszatartott a hatóság köztartozás miatt.

Ugyanoda vannak bejegyezve

Az Oltalom Karitatív Egyesületen, valamint a MET-en kívül – az adóhatóság jelentését böngészve – még kilenc olyan szervezet található, amely Iványi Gáborékhoz köthető, és mind fogadták az egyszázalékos felajánlásokat. Ezek székhelye vagy mind ugyanott van, mint az Oltalom Karitatív Egyesületnek (Dankó utca 9.), vagy ugyanott, mint a MET-nek, vagy az Iványi Gábor által alapított lelkészképzőhöz kapcsolódnak: Egyházfórum Alapítvány; Megbékélés Háza Alapítvány, Oltalom Sportegyesület, Romaversi­tas Alapítvány, Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány, Véka és Korsó Alapítvány, Wesley János Alapítvány, Wesley János Lelkészképző Főiskola, Wesley János Lelkészképző Főiskola Wesley Zsuzsanna Alapítvány.

Ezen alapítványok közül van olyan, amelynek nem érhető el a civil szervezetek névjegyzékében a cél szerinti leírása, az pedig érdekes kérdés, miért van külön Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány, ha elvileg az Oltalom Karitatív Egyesület is hajléktalan-ellátással foglalkozik.

Az Oltalom Karitatív Alapítványnak egyébként kifejezetten jót tett, amikor 2020-ban Iványiék a baloldali sajtóval és politikusokkal a hátuk mögött kampányszerűen elterjesztették, hogy a kormány miatt vannak köztartozá­saik, és ezért kapcsolták ki a gázt náluk a Dankó utcában. A NAV beszámolójából ugyanis kiderült, hogy a nagy médiafigyelmet kapó cirkuszolást követően háromszor annyi egyszázalékos felajánlást gyűjtöttek össze, mint az előző évben.

Megkárosíthatták a munkavállalókat

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a NAV nemrég házkutatást tartott az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában. A Mediaworks Hírcentrum értesülései szerint az adóhatóság tavaly év elején indított nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. Mint kiderült, negyedmilliárd forintról van szó. Maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt.

A Media­works Hírcentruma más forrásból úgy értesült, hogy Iványi Gáborék negyedmilliárdos tartozása a bérkifizetésekkel összefüggésben keletkezett, tehát az Oltalom nem fizette be munkavállalói után maradéktalanul a járulékot.

Ezzel viszont nemcsak a közkasszát érhette kár, hanem adott esetben az egyes alkalmazottakat is. Ilyen esetben ugyanis – általánosságban – a munkáltató szabályszegésétől függően veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, ahogy gondok adódhatnak a nyugdíjuk körül is.

Erős szövetség Gyurcsánnyal

A MET egyébként rászolgált a „baloldal kedvenc egyháza” megnevezésre. Iványi ugyanis nagyon jól megérteti magát a baloldallal, Gyurcsányékkal pedig kifejezetten erős szövetséget ápol. Olyannyira, hogy a DK elnöke gyakran kéri számon a kormányon a MET helyzetét. Karácsony Gergely főpolgármester pedig, aki rendre arról posztol a Facebook-oldalán, hogy a kormány miatt nincs elég pénze a fővárosi önkormányzatnak, 2020-ban könnyedén adott a MET-nek ötmillió forintot a budapesti költségvetésből. Egy rövid időre pedig még az is felmerült, hogy a baloldal Iványi Gábort jelölné köztársasági elnöknek.

Borítókép: Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában