Izzasztó

2022.06.21. 07:42

Az EU több országában tiltanák be a légkondicionálókat

A cél, hogy kevesebb energiát fogyasszanak az emberek.

Egyre több európai országban korlátozzák a légkondicionálók használatát, és van, ahol súlyos, több ezer eurós pénzbüntetésre számíthat, aki 27 Celsius-foknál hűvösebbre állítja a klímát. A cél, hogy kevesebb energiát fogyasszanak az emberek. Az Európai Unió is hasonló terven dolgozik – írja a V4NA.

Az olasz kormány intézkedése után értelmetlenné vált a légkondi használata

Az Oroszország elleni szankciókkal sok európai ország lőtte magát lábon, hiszen azelőtt vezették be az orosz energiahordozók embargóját, mielőtt még kitalálhatták volna, hogy hogyan fogják azokat pótolni. A földgáz számos ország áramellátását biztosítja, az olasz áramtermelés például 40 százalékát gázzal állítják elő. Az ukrajnai háború kirobbanása után az olasz kormány is jelezte, hogy megszabadul az orosz földgáztól, ez azonban komoly hiányt okoz a lakosság ellátásában. A kabinet ezért drasztikus lépésre szánta el magát májusban, éppen a legmelegebb hónapok előtt. Az olaszországi iskolákban és más középületekben májustól tilos 25 Celsius-fok alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálókat. Mario Draghi miniszterelnök ironikus módon a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak esetleg fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe.

Békét akarunk, vagy be akarjuk kapcsolni a légkondicionálást?

– tette fel a költői kérdést Draghi. A szabályozás jövő év márciusáig érvényes, aki pedig 25 foknál hűvösebbre állítja a berendezést, az 500 és 3000 euró közötti pénzbírságra számíthat.

Németország a spórolás rögös útján

Nem ritka, hogy a nyári hónapokban a hőmérséklet eléri a 35-37 Celsius-fokot Németországban, ezért pedig óriási szükség lenne a háztartásoknak légkondicionálókra. Csakhogy a törvény olyan sok feltételt szab a berendezés beépítéséhez, hogy az emberek inkább meg sem kísérlik engedélyeztetni. A lakóházak esetében az irányelvek csak olyan helyeken engedélyezik a légkondicionálást, ahol az év legmelegebb hat hónapjában a száraz hőmérséklet legalább 650 órán keresztül eléri a 26,6 Celsius-fokot. Ilyen feltételek mellett szinte lehetetlen úgy használni a berendezést, hogy ne kapna érte valaki komoly pénzbüntetést. A németországi Ansbachban például csak legfeljebb 200 órán keresztül éri el ezt a hőmérsékletet, ami jóval kevesebb, mint a törvényben meghatározott érték.

Spanyolországban is terjed a spórolós modell

Az Európai Unió által bevezetett szankciókat Spanyolország is megsínyli, ezért a kormány kénytelen volt olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek energiaspórolásra kényszerítik az embereket.

A napokban közzétett új szabályok értelmében a spanyolországi középületekben nyáron le kell kapcsolni a légkondicionálást. Az irodai légkondicionáló berendezéseket pedig az év legmelegebb hónapjaiban nem szabad 27 Celsius-foknál alacsonyabbra állítani az energiahatékonyságról szóló kormányrendelet szerint. Mindez azért is érintheti érzékenyen a spanyolokat, mert nyáron gyakran 40-42 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A téli időszakban pedig az irodákat nem lehet 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni.

Franciaországban izzasztó lesz az éttermi látogatás

Franciaország is – ami alapvetően saját magát látja el villamosenergiával – a spórolás útjára lépett. A francia éttermek, kávézók, bárok és sörözők híres szabadtéri teraszain április óta tilos fűtő- vagy légkondicionáló berendezéseket használni a vendégek kényelme érdekében. A törvény megszegése 1500 és 3000 euró közötti pénzbírsággal büntetendő. Becslések szerint csak a fővárosban tizenhétezer terasz van felszerelve ilyen berendezéssel, ahol eddig egész évben tömve voltak az asztalok. Az új szabályok miatt azonban az idei turistaszezonban várhatóan drasztikusan visszaesik majd az éttermek, bárok és kávézók forgalma.

A EU „zöldmegállapodása” is visszaszorítja a légkondicionálókat

Az Európai Bizottság április elején tette közzé azt a javaslatát, amelyben meghatározza, hogy milyen gyorsan kellene megszabadulnia az EU-nak az úgynevezett F gázoktól. Ezek azok a gázok, amelyek többek között a légkondicionálókban is megtalálható. A javasolt rendelet betiltana bizonyos helyhez kötött osztott légkondicionáló berendezéseket – olyanokat, amelyek szerintük túl sok káros gázt tartalmaznak. Az EU-s országok háztartásainak több mint felében azonban olyan berendezések vannak, amelyek a tervezet szerint illegálisak lesznek.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában