Ukrán válság

2022.06.04. 10:36

Beszédes fotót tett közzé Soros György fia

Soros György fia aktuális tweetjében úgy fogalmazott, „soha nem fogjuk elhagyni Ukrajnát és az ott több mint 30 éve végzett munkánkat” – olvasható a Hirado.hu cikkében.

A Nemzetközi Reneszánsz Alapítványt (International Renaissance Foundation) 1990 áprilisában hozták létre Kijevben, nem sokkal azelőtt, hogy Ukrajna 1991 augusztusában függetlenné vált a Szovjetuniótól. A 2022-es orosz inváziót megelőzően az IRF-nek Odesszában, Harkivban, Lvivben és Dnyipróban voltak szatellit irodái, és több mint 60 embert foglalkoztatott.

Alexander Soros legújabb Twitter-üzenetében édesapjával és az Open Society ukrajnai igazgatójával közös fotót tett közzé. A képhez azt írta: jó volt látni újra Olekszandr Sushkot, a Soros-hálózat ukrajnai vezetőjét, akivel a járvány és “Putyin háborúja” miatt nem tudtak eddig találkozni. Soha nem fogják elhagyni Ukrajnát és az ott több mint 30 éve végzett munkát.

A 2020-ban indult EU4USociety projekt prioritásait az orosz invázió óta az IRF megváltoztatta, jelszavuk immár „együtt haladjunk előre a győzelem felé!” Ennek keretében újságírókat támogatnak, támogatják az ellenséges propaganda elleni küzdelmet, valamint a nemzetközi érdekérvényesítést.

Soros fia, amikor kell, fel szokott bukkanni

És, ahogy az lenni szokott, vannak véletlen egybeesések. Mintegy egy hónappal ezelőtt, érdekes módon épp azt megelőzően tárgyalt Soros György brüsszeli szövetségese, Frans Timmermans a Shell olajipari vállalattal, hogy Soros fia, Alex egyértelmű utasítást adott az Európa Uniónak, kövesse a Shell példáját, és szigorítsa az olajbeszerzésre vonatkozó korlátozásokat – írta akkor a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy Soros György fia, Alex a napokban a közösségi oldalán nyilvánosan adta ki az ukázt a brüsszeli bürokratáknak. A Shellnek az orosz olajvásárlásra vonatkozó korlátozások további szigorítása kapcsán azt írta:

nem hagyatkozhatunk a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégekre, hogy helyesen cselekedjenek. Ukrajna érdekében az EU-nak olaj- és gázembargót kell bevezetnie.

Nem mindenki ért egyet a Soros-famíliával

Soros is megszólalt Davosban, a 91 éves üzletember az ukrajnai konfliktust a nyílt és a felemelkedő – orosz és kínai – zárt társadalmak átfogó küzdelmeként állította be. Szerinte az „invázió a harmadik világháború kezdete és civilizációnk vége lehet”

„A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint. Ez a lényeg” – hangoztatta Soros György. Szerinte Putyin, aki azt mondja, hogy a különleges katonai művelet jól halad és megvalósítja kitűzött céljait, mostanra kudarcként értékeli az inváziót, és tűzszüneti tárgyalásra készül.

„A fegyvernyugvás azonban megvalósíthatatlan, mert nem szabad benne megbízni. Minél gyengébb lesz Putyin, annál kiszámíthatatlanabbá válik” – vélekedett Soros György – írja a Hirado.hu.

Sorosék véleményével szemben a davosi Világgazdasági Fórumon Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter úgy vélte, Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez. Kissinger azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak nem szabad Oroszország szégyenteljes vereségére törekedniük Ukrajnában, mert ez súlyosbíthatja Európa hosszú távú stabilitását.

A teljes képhez érdemes idézni Zbigniew Brzezinski 1997 áprilisi, „A nagy sakktábla” című, egyik fő művéből néhány fontos megállapítást, miszerint „Eurázsia tehát az a sakktábla, melyen a globális elsőbbségért folytatott küzdelem tovább folytatódik”, vagy „kulcsfontosságú, hogy időközben ne jöjjön létre olyan eurázsiai hatalom, amelyik uralkodó tényező lehet ott, és kihívást jelenthet Amerika számára”, harmadrészt pedig

Ukrajna nélkül Oroszország többé nem eurázsiai birodalom

Brzezinski az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója volt 1977 és 1981 között, Jimmy Carter elnök alatt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Soros György és fia, Soros Alexander (Forrás: Facebook.com/Alexander Soros)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában