Közlekedés

2022.06.29. 12:56

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés az új parkolási rendszert

Négy zónatípusból álló struktúrát vezetnek be és megemelik a parkolási díjakat is.

A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, amelynek értelmében a főváros területén négy zónát határoznak meg: az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. Az új szabályozás szeptember 5-én lép hatályba – írja a Magyar Nemzet.

Az egységes parkolási rendszer kialakításáról szóló vitában Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere azt nehezményezte, hogy  az előterjesztésről szóló javaslat-módosításokról nem egyeztettek az önkormányzatokkal. Pokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere szerint az új parkolási zónák kettévágják a II. kerületet. Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere úgy látja: az új rendszer az egységesítés irányába megy.

Nem tartom a budapestiek korlátozásának az energiacsökkentést

– reagált a lap kérdésére Karácsony Gergely a Városházán, a Fővárosi Közgyűlés kezdete előtt. A főpolgármester ugyanakkor kedden magyarázkodni kényszerült az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben. Végül azonban a főpolgármester elszólta magát: kiderült, pontos volt a feltételezésünk,

a közeljövőben arra lehet számítani, hogy a főváros a távfűtésben is érvényesíteni akarja a brüsszeli utasításokat. Vagyis a Főtáv által fűtött lakásokban hidegebb lesz télen.

Az energiatakarékossággal kapcsolatban a hét elején több javaslatot is tett a fővárosi városvezetés, többek között gyors intézkedésként két órával rövidítik a díszkivilágítást a fővárosban, az a nyári időszakban este 11 óráig működik majd, ezenfelül felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését is. A fővárosi intézmények energia-korszerűsítésének folytatásaként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig fogják hűteni, a téli hónapokban pedig legfeljebb 20 fokig fogják fűteni az épületeket.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, miszerint egyetértenek-e azzal a brüsszeli ajánlással, hogy mosás helyett inkább szellőztessük a ruháinkat, kifejtette, hogy szerinte nincs is ilyen brüsszeli ajánlás,

Frans Timmermans ötletét pedig félreértésnek nevezte, és szerinte aki ilyeneket ajánl, az nem szokott ruhát mosni.

Korábban kiderült, hogy Budapest is csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű európai uniós kezdeményezéshez, így azokhoz a brüsszeli spórolásra buzdító, sokszor hajmeresztő kezdeményezésekhez, amelyek ajánlásai között egyébként az is szerepel, hogy az agglomerációs települések éjjelre kapcsolják ki a közvilágítást. Frans Timmermans, az Európai Bizottság balliberális alelnöke például korábban azzal a javaslattal állt elő, hogy az energiatakarékosság jegyében mosás helyett inkább szellőztessék a ruháikat az emberek, a fűtést pedig pluszpulóver viselésével váltsák ki.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a napirend előtti felszólalásában a hétvégi időközi választásokkal kapcsolatban kifejtette: látható, hogy a baloldali politikusok már nem mondhatják azt, hogy az emberek nem tudnak tájékozódni. Mint mondta, az a hatalmi marakodás, ami a közgyűlés munkájára is rossz fényt vetetett, egyértelmű oka a hétvégi baloldali vereségnek.

A választók nem elégedettek azzal a munkával, ami itt zajlik

– emelte ki Wintermantel Zsolt. Szerinte Karácsony Gergely stílusa is kapott egyfajta értékelést, megemlítve a főpolgármesternek azt a korábbi megjegyzését, miszerint aki nem akar dugóban ülni, menjen busszal. Hozzátette azt is: Karácsony Gergely követi azt az EU-s őrületet, hogy a mosás helyett szellőztessük a ruhát, vagyis a szankciós politikát erőlteti a városvezetés.

Az energiatakarékossággal kapcsolatban V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere és Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is azt mondta, hogy nekik is felelősségük az energiatakarékosság, például Horváth Csaba újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem használ légkondit, inkább kinyitja az ablakot éjszakára.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán  2022. június 29-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában