Szűkös árucikk

2022.06.23. 19:18

Német alkancellár: gázkrízisben vagyunk

Robert Habeck német alkancellár csütörtökön bejelentette, hogy a földgázhiány okozta válsághelyzet a második fokozatba lépett Németországban. Ennek oka, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 vezetéken június óta negyven százalékkal kevesebb gáz érkezik, és Berlin ezzel a mennyiséggel képtelen feltölteni a tározóit októberig. Habeck arra is felkészítette a lakosságot, hogy az így is rekordmagas energiaárak további radikális emelkedésnek indulhatnak.

– Gázellátási zavar van Németországban – jelentette be mai rendkívüli sajtótájékoztatóján Robert Habeck német gazdasági miniszter, majd úgy folytatta, hogy emiatt a vészhelyzeti tervben rögzített három szakasz közül a másodikba léptek. A harmadik szakasz már maga a vészhelyzet lenne, akkor tud az állam beavatkozna az energiapiacba, átvenné az energetikai létesítmények felett az irányítást, és eldönthetné, mely fogyasztók kaphatnak gázt és mennyit – írja a Magyar Nemzet.

A miniszter úgy folytatta, hogy a gáz mától szűkös árucikknek számít, majd aláhúzta, hogy minden gázfelhasználónak – beleértve az ipari szereplőket, a közintézményeket és a háztartásokat is – a lehető legnagyobb mértékben csökkentenie kell a gázfogyasztást, hogy átvészelhessék a telet, de így is további drasztikus áremelkedésekre kell készülni.

Robert Habeck az Északi Áramlat vezetéken történő gázszállítási kimaradásokat Vlagyimir Putyin Németországgal szembeni gazdasági támadásának nevezte, és szerinte az orosz elnök stratégiája a bizonytalanság szítása, az árak felhajtása és a megosztás.

Daniel Wetzel, a német Welt hírportál gazdasági rovatának vezetője szerint Habeck annyit mondott, hogy nem ígérhet mást, csak vért, verítéket és könnyeket 

– utalva ezzel Winston Churchill híres beszédére a második világháború alatt. Wetzel szerint a gázárak a piacon megnégyszereződnek, ami végül el fogja érni a fogyasztókat. 

Majd hozzátette, hogy minden háztartás készüljön legalább 1500 euróval (hatszázezer forint), amikor az éves elszámolások megérkeznek.

A legnagyobb német gázimportőr, az Uniper, amelytől sok ipari fogyasztó és önkormányzati közszolgáltató szerzi be a gázt, a riasztási fokozat kihirdetése után az árkorrekciós záradék gyors életbe lépését szorgalmazza. Ez lehetővé tenné, hogy a megnövekedett beszerzési költségeket áthárítsák az ügyfelekre. Az Uniper azonban kételkedik abban, hogy a másodfokú riasztási szint elegendő lesz. Szerintük ha az ellátási helyzet változatlan marad vagy tovább romlik a következő hetekben, akkor októberig nem lehet a törvényben előírt módon feltölteni a gáztároló tartályokat, ezért sürgősen további lépésekre van szükség.

Habár a gázellátás rövid távon továbbra is biztosított, a vállalatok számára a kialakult helyzet aggodalomra adhat okot – mondta Peter Adrian, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) elnöke. 

Hozzátette, hogy az elháríthatatlan költségterhekre most igazságos egyensúlyt kell teremteni a gázszolgáltatók és a gázfogyasztók között. Szerinte ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy különösen az energiaigényes iparágban tevékenykedő vállalatok leállítják a termelést, és ennek következtében fizetésképtelenség fenyeget. A DIHK jelenlegi felmérésében tíz ipari vállalatból kilenc jelentős üzleti kockázatként értékelte a magas energiaárakat, és a cégek háromnegyede érez késztetést, hogy a megnövekedett költségeket ügyfeleire hárítsa.

Borítókép: Robert Habeck német alkancellár (MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában