Ukrán válság

2022.06.22. 07:02

Újabb orosz offenzíva indult Szeverodonyeck bevételére - frissül

Élő közvetítés a háború 119. napjáról.

Cikkünk frissül!

Teljesen leállt az olajfinomítás Ukrajnában

Ukrajna teljes olajfinomító ipara működésképtelenné vált a célzott orosz rakétatámadások miatt - jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján

A tisztségviselő szavai szerint ezek a célzott támadások a háború első napjaiban már elkezdődtek. "Ukrajnában az olajfinomítás teljesen leállt az agresszor tömeges, ismétlődő támadásai miatt. Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon" - magyarázta.

Vitrenko megnevezte azokat a feltételeket, amelyek mellett a Naftohaz bekapcsolódik az ukrajnai üzemanyaggal kapcsolatos problémák megoldásába. "Amikor teljes körű irányítást kapunk a benzinkúthálózat fölött is, ha megoldódik a logisztikai probléma, és sikerül erőforrásokat szereznünk egy nemzeti olajtermék-tartalék létrehozásához, akkor a Naftohaz bekapcsolódhat az üzemanyag-piaci problémák megoldásába, és stabilitást, átláthatóságot és tisztességes árakat biztosíthat ezen a piaci területen" - fejtette ki a gázvállalat vezetője.

Olha Sztefanyisina európai integrációért felelős miniszterelnökhelyettes kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: az ukrán kormányzat azzal számol, hogy az év végéig teljesíti az ország az Európai Bizottságnak az EU-tagjelölti státus megadására vonatkozó ajánlásait.

Az Európai Bizottság június 17-én azzal a feltétellel javasolta a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak a tagjelölti státus megadását Ukrajnának, hogy még további reformokat hajt végre.

"Várakozásaink szerint az év végére mindezen lépések megvalósítása lehetséges lesz. Úgy gondolom, hogy ezek többségét még gyorsabban is meg tudjuk valósítani. Ez bizonyos jogszabályokra és a technikai feladatok végrehajtására vonatkozik" - mondta Sztefanyisina. Emlékeztetett arra, hogy az év végén az Európai Bizottság jelentést készít, amelyben értékeli, hogy Ukrajna mennyire hatékonyan birkózott meg az ajánlások végrehajtásával.

"Ez a mi érdekünk is, mert akkor már a tárgyalások megkezdéséről akarunk beszélni" - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette: Ukrajna "senki kedvéért sem adja fel EU-tagjelölti státusát".

Közben az ukrán vezérkar a harcokról szóló délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők a Donyec-medencében több irányban is fokozták légicsapásaikat az ukrán katonák állásai ellen. Főként Bahmut és Szeverodoneck irányában hajtottak végre légi támadásokat, utóbbi városban változatlanul harcok folynak a teljes ellenőrzésért. A Donyecktől északra fekvő Novobahmutyivka településnél viszont az ukrán erők verték vissza az orosz csapatok támadását, és visszavonulásra kényszerítették őket.

Makszim Marcsenko, a dél-ukrajnai Odesssza megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz rakétát a régió fölött.

Ukrán erők bekerítéséről tett bejelentést a luhanszki milícia

Teljesen bekerítette a Zolotében és Hirszkében lévő ukrán erőket a "Luhanszki Népköztársaságban" a helyi "népi milícia" és az orosz hadsereg - jelentette ki Andrej Marocsko, a milícia alezredese a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva.

Marocsko azt is mondta, hogy hamarosan körülzárják a liszicsanszki-szeverodonecki csoportosulást is. Szerda délután Ramzan Kadirov csecsen vezető azt ígérte, hogy "hamarosan" elhangzik majd a bejelentés Liszicsanszk bevételéről és megtisztításáról.

Ivan Filipponyenko, a luhanszki milíca szóvivője a Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy Liszicsanszk teljes körülzárásáról még korai beszélni, de az Zolote, Hirszke és Liszicsanszk közé sikerült éket verni, így több, egymástól elszigetelt ellenállási góc jött létre. Állítása szerint "operatív bekerítésbe" került Luhanszkban katonák kisebb csoportjai kapcsolatba léptek az orosz hadsereggel, hogy a megadásról tárgyaljanak, de, mint mondták, a záró alakulatok nyilvánosan kivégzik azokat, akiket rajtakapnak, hogy fegyverletételre készülnek.

Korábbi luhanszki közlés szerint Zolotében és Hirszkében mintegy 1300, a tőlük északabbra fekvő Liszicsanszkban pedig 5-7 ezer ukrán és külföldi fegyveres lehet.

Marocsko azt is állította, hogy a körülzárt települések közelében a szakadár és orosz erők külföldi zsoldosok egy csoportját számolták fel, értékes külföldi eredetű "trófeákat" zsákmányoltak és hasznos hírszerzési információkhoz jutottak. Mint mondta, az ukrán csapatok parancsba kapták, hogy az elesett társaikat tegyék felismerhetetlenné és vegyék el irataikat, hogy megnehezítsék egyebek között az elesett zsoldosok beazonosítását.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Moszkvában tanulmányozzák azt az "arrogáns" jegyzéket, amelyet London küldött a "Donyecki Népköztársaságban" halálra ítélt brit zsoldosokkal kapcsolatban. Mint mondta, válasz egyelőre nincs.

Zaharova kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok hamarosan elismeri a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokat, miután a moszkvai amerikai nagykövetség címe a környék hivatalos átnevezése miatt a Donyecki Népköztársaság terére változott.

Az orosz ellenőrzés alá került Herszon megyében szerdán robbantásos merényletet kíséreltek meg Jurij Turulev, Csornobajivka település katonai és polgári közigazgatásának vezetője ellen. A tisztségviselő a mozgásban lévő gépkocsija közelében felrobbant akna repeszeitől könnyebben megsebesült. Az incidensnek más sérültje nem volt.

Herszon megye hatóságai közölték, hogy a történtek után meg fogják erősíteni a tisztségviselők személyi védelmét.

Ukrán drón okozott tüzet a legnagyobb dél-oroszországi olajfinomítóban

Tűz ütött ki szerdán a Rosztov megyei Novosahtyinszk olajfinomítójában, a hivatalos forrásra hivatkozó TASZSZ állami hírügynökség szerint az incidenst ukrán drón becsapódása okozta.

A tüzet a létesítményben, amelyet a Kommerszant című lap hírportálja Dél-Oroszország legnagyobb finomítójának nevezett, mintegy másfél órás munkával eloltották. 

A hőcserélőben mintegy 50 négyzetméteren felcsapott lángoknak nem volt áldozatuk. A gyárat a keletkezett kár felméréséhez le kellett állítani.

A közösségi médiában felvétel jelent meg a drón becsapódásáról.

A TASZSZ értesülése szerint a finomítót két - pilóta nélküli - repülőszerkezet közelítette meg, az egyikük a létesítménynek vágódott, a másik elrepült.

Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója, akit az Interfax hírügynökség idézett, ezzel szemben azt mondta, hogy a második drón valószínűleg nekiütközött a gyár villámhárítójának és a létesítmény területére zuhant.

A helyszínen vizsgálat indult.

A kínai elnök a béke helyreállítását sürgette Ukrajnában

Hszi Csin-ping kínai elnök a béke helyreállítását sürgette Ukrajnában a BRICS-országok üzleti fórumának megnyitóján szerdán videókapcsolaton elmondott beszédében.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági társulására megalakított fórum megnyitóján Hszi az ukrajnai háborút újabb, az emberiségnek szóló vészjelzésnek nevezte.

A kínai elnök ezúttal sem bírálta Oroszországot a konfliktus miatt, és bár a NATO-ról sem tett említést, kritikusan szólt a katonai szövetségek bővítéséről és a biztonság mások kárára történő biztosításáról.

Hszi úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösségnek együtt kell dolgoznia a hegemónia és a hatalmi politika visszaszorításában. 

A történelem megmutatta, hogy a hegemónia, a blokkpolitika és a blokkok közötti konfrontáció nem békéhez vagy stabilitáshoz, hanem háborúhoz és konfliktushoz vezet.

A kínai elnök továbbá kétélű fegyvernek nevezte a szankciókat. A BRICS országcsoport tagjai eddig mind az Oroszországot sújtó, nyugati szankciók ellen foglaltak állást.

Olaf Scholz: Elképzelhetetlen a partneri kapcsolat Oroszországgal a belátható jövőben

Elképzelhetetlen, hogy a Nyugat partneri kapcsolatot alakít ki Oroszországgal a belátható jövőben - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a következő napok nagyszabású nemzetközi tanácskozásaival - EU-csúccsal, EU-Nyugat-Balkán vezetői találkozóval, a NATO-csúccsal és a G7-országok vezetőinek németországi találkozójával - kapcsolatos német kormányálláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy meg kell adni az EU-s tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának, és meg kell kezdeni a csatlakozási tárgalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. 

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatását folytatni kell, és "Marshall-tervet" kell kidolgozni az ország újjáépítésére.

A NATO és Oroszország különleges viszonyáról szóló 1997-es alapokmányt ugyan meg kell őrizni, de le kell tenni arról a 2010-ben kitűzött célról, hogy a katonai szövetség stratégiai kapcsolatot alakít ki Oroszországgal. 

Egy ilyen kapcsolat az Ukrajna ellen háborúzó államfő, Vlagyimir "Putyin agresszív és imperialista Oroszországával elképzelhetetlen a belátható jövőben" - mondta Olaf Scholz.

A finn vezérkari főnök szerint orosz támadás esetén készek fegyvert ragadni

Finnország évtizedek óta felkészült egy esetleges orosz támadásra, amely így heves ellenállásba ütközne - jelentette ki szerdán a finn vezérkari főnök.

Timo Kivinen tábornok hangsúlyozta, hogy bár hazája jelentős fegyverkészleteket is felhalmozott, A HÁBORÚ ESETÉN A LEGFONTOSABB MÉGIS AZ EMBEREK ELTÖKÉLTSÉGE LENNE.

A legfontosabb védelmi vonal a két fül között húzódik, ahogy azt jelenleg az ukrajnai háborúban is látjuk- fogalmazott újságíróknak.

"Következetesen fejlesztettük védelmi rendszerünket, mégpedig éppen az Ukrajnában is felhasznált hadi technikát, azaz a tűzfegyvereket, fegyveres egységeket és légvédelmet" - magyarázta Kivinen.

Ukrajna megakad torkán, ahogy Finnország is megakadna- tette hozzá.

A tábornok emellett pozitívan nyilatkozott a NATO-tagsággal járó közös légtérellenőrzési gyakorlatokról, amelyek szerinte a finn védelmet is erősítenék, valamint méltatta a szervezet azon elvét, mely szerint ha egyik tagországukat megtámadják, a többi a segítségére siet.

Mindazonáltal leszögezte azt is, hogy "Finnország védelméért a legnagyobb felelősséggel továbbra is a finnek tartoznak".

 

Egy ember meghalt a Mikolajivot ért orosz rakétacsapásban

Orosz rakétacsapás következtében legalább egy ember meghalt a dél-ukrajnai Mikolajiv városában - közölte a város polgármestere, Oleksandr Senkevych.

A TÁMADÁS TÖBB ÉPÜLETBEN, KÖZTÜK EGY ISKOLÁBAN IS TÜZET OKOZOTT.

Korábban Vitalij Kim, a térség regionális kormányzója arról számolt be, hogy hét rakéta csapódott be ma a városban - írja a The Guardian

 

Újabb orosz offenzíva indult Szeverodonyeck bevételére

Az orosz csapatok a teljes kelet-ukrajnai frontvonal mentén támadást indítottak, jelenleg közel minden erejüket Szeverodonyeck bevételére koncentrálják - közölte Olekszandr Striuk, a város polgármestere.

A POLGÁRMESTER SZERINT A HARCI HELYZET MEGLEHETŐSEN "NEHÉZ" AZ UKRÁN KATONÁK SZÁMÁRA A VÁROSBAN- írja a Kyiv Independent

Forrás: AFP

 

Több száz ukrán katona haláláról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán jelentős emberveszteségeket szenvedtek az Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által szerdán ismertetett hadijelentés szerint.

Konasenkov szerint az orosz légierő precíziós rakétacsapásának következtében"MEGSEMMISÜLT" AZ UKRÁN 59. GÉPESÍTETT DANDÁR MINTEGY ÖTSZÁZ, A MIKOLAJIVI OKEAN HAJÓGYÁR MŰHELYEIBEN ÁLLOMÁSOZÓ KATONÁJA, FEGYVEREIVEL ÉS FELSZERELÉSÉVEL EGYÜTT.

 

Megtámadtak egy orosz olajfinomítót

Megtámadtak egy olajfinomítót az oroszországi Rosztov régióban. Az ukrán határtól 8 kilométerre található novosahtyinszki olajfinomító hatalmas lángokkal ég, működését felfüggesztette.

Oroszország szerint a "nyugati határ felől" érkezett a drón, ami a robbanást okozta.

 

Több mint 25 ezer fő adott le menedékkérelmet Magyarországon

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. június 22. 6.00 órai adatok alapján - eddig 25 535 menedékkérelmet regisztrált, ebből 12 770 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos - édesanyák és gyermekeik.

A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 19 769 fő esetében született elismerő döntés.

 

Legalább 15 ember meghalt a harkovi bombázásokban

Legalább 15 ember meghalt, 16 pedig megsérült a keddi bombatámadásokban Harkovban. Az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, mivel a támadások szerda reggel is folytatódtak.

Az egyik áldozat egy 85 éves asszony, Raisa Kozakova volt. Az unokája azt nyilatkozta, hogy a nagyanyja, aki gyerekként túlélte a második világháborút, most nem akarta elhagyni az otthonát.

 

Hét rakétatalálat érte Mikolajivot

Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója azt írta a Telegramon, hogy a várost hét rakétatalálat érte.

Mikolajiv, 2022. június 19. Lángokal küzdõ tûzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. MTI/AP/George Ivanchenko
Forrás: George Ivanchenko

 

Orosz külügyminisztérium: Gyakorlati választ adunk Litvániának

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem diplomáciai, hanem gyakorlati választ adnak Litvániának. Zaharova nem részletezte, hogy pontosan milyen intézkedésekre készülnek.

A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.

 

Szeverodonyeck körbekerítésén dolgozik az orosz hadsereg

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az orosz hadsereg Szeverodonyeck körbekerítésén dolgozik Izjum és Popaszna felől. Azt is valószínűsítik, hogy sok tartalékos katonát terveznek Donbaszba küldeni.

 

A Donyecki Népköztársaság szerint a területüket támadja az ukrán hadsereg

A Donyecki Népköztársaság katonai vezetősége a Telegramon azt közölte, hogy az elmúlt pár órában, hogy egyik területüket 60-szor támadta bombával az ukrán hadsereg. Azt állítják, hogy NATO tagországoktól kapták a bombákat.

 

255 embert evakuáltak Lvivbe kedden

Makszim Kozickij, Lviv megyei kormányzó arról tájékoztatott a Telegramon, hogy kedden 255 ember érkezett Lvivbe vonattal, akiket Ukrajna háború sújtotta területeiről evakuáltak. Azt is közölte, hogy az éjszaka nem volt légi riadó a régióban.

 

Oroszország a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett

Míg korábban a zsarolóvírus-fenyegetések általában elkerülték Oroszországot, a háború kitörése óta a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett, a biztonságtechnikai szoftvereket fejlesztő ESET elemzése szerint A HÁBORÚ KEZDETE ÓTA MEGNŐTT AZ AMATŐR ZSAROLÓ- ÉS ADATTÖRLŐPROGRAMOK SZÁMA,amelyek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be.

A társaság közleménye szerint a háborúban a spam és az adathalász fenyegetések is megjelentek. Közvetlenül a február 24-i események után A CSALÓK ELKEZDTÉK KIHASZNÁLNI AZ UKRAJNÁT TÁMOGATNI PRÓBÁLÓ EMBEREKET, FIKTÍV JÓTÉKONYSÁGI SZERVEZETEK ÉS ADOMÁNYGYŰJTŐ AKCIÓK ÁLTAL.Az ESET adatai már az invázió első napján a spamek nagymértékű megugrását mutatták.

 

Több mint tízezren érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6314 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4097-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel.

A beléptetettek közül a RENDŐRSÉG 218 EMBERNEK ÁLLÍTOTT KI IDEIGLENES TARTÓZKODÁSRA JOGOSÍTÓ IGAZOLÁST, AMI 30 NAPIG ÉRVÉNYES.Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 227 ember, köztük 80 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn - tudatta az ORFK.

 

Megsértette az észt légteret egy orosz helikopter

Megsértette Észtország légterét egy orosz helikopter - írta a Sky News. Az esemény a NATO csúcstalálkozó előtt történt, írja a portál, a lap szerint az orosz hadsereg emellett rakétacsapásokat szimuláló gyakorlatokat hajt végre Észtország ellen.

Csaknem hatszáz ember van az Azot vegyi üzem óvóhelyein

568 ember, köztük 38 gyermek van az szeverdonyecki Azot vegyi üzem óvóhelyein, akik jórészt az üzem alkalmazottai és családtagjaik -  közölte Szergej  Haidai luhanszki kormányzó. 

Liszicsanszk felé nyomulnak az oroszok

Az orosz erők a jelentések szerint szintén sikeresen nyomulnak délről Liszicsanszk irányába, ahelyett, hogy a folyón Szeverodonyeck felől kelnének át, ezzel is megnehezítve az ukrán védelem dolgát.

Felvételen a kelet-ukrajnai Toshkivka ágyúzása - videó

Ukrajna kedden bejelentette, hogy az oroszok elfoglalták a hetek óta tartó heves harcok színhelye, a Szeveredonyeck és Liszicsanszk városok közelében fekvő Toshkivka nevű, frontvonal menti falut.

Egy halott, tizenkilenc sebesült a donyecki régióban

Egy civil meghalt,  tizenkilenc megsebesült a donyecki régió tegnapi bombázásában - jelentette be Pavlo Kirilenko kormányzó. A civil áldozat Chasiv Yar település bombázása során halt meg. 

Öt civil halt meg a harkovi régió bombázásában

Öt civil meghalt, tizenegy megsebesült miután az orosz hadsereg csapást mért a harkovi régióra.

Újabb településeket foglaltak el az oroszok Kelet-Ukrajnában

Az ukrán főparancsnokság tájékoztatása szerint az oroszok Pidlisne és Myrna Dolyna településeket foglalták el, ezek Szeverodonyecktől délnyugatra vannak. A luhanszki régióban Hirske település közelében is sikeres az orosz előrenyomulás, bár itt az ukránok szerint a sikerük csak részlegesnek nevezhető.

Borítókép: ukrán tank a Donbászban/ Anatolii Stepanov / AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában